Priset faller – därför kan elchocken vara över

Elpriset blev i februari det lägsta på länge. Och mycket tyder på att det värsta är över för den här gången.
–Om man tittar i närtid så kommer det ligga den här prisnivån, kanske något lägre, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Ingen elchock i februari. Arkivbild.

Ingen elchock i februari. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-02-27 13:37

Den milda vintern fick läget på elmarknaden att lugna ner sig markant.

Efterfrågan på gas sjönk, lagernivåerna ligger nu på rekordnivåer för den här tiden på året. Det i sin tur ger lägre priser på el, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson.

Billigare elräkning i vår

Den svenska vintern har också varit mild och vi har haft mycket förnybar produktion i både januari och februari, säger han.

– Och det har ju hjälpt till att dämpa våra priser.

TT: Så inför våren och sommaren kan man slappna av?

– Ja definitivt, säger Johan Sigvardsson och påminner om att vi också kommer att dra ner på elförbrukningen framöver i takt med att temperaturen blir varmare.

Lägsta priset på länge

Snittpriset för februari månad landar kring 50 öre per kilowattimme (kWh) i elområde 1 och 2 (Norrland). För att hitta ett lägre pris i elområde 2, det vill säga södra och mellersta Norrland, får man backa till juli 2022, då priset låg på 22 öre/kWh.

Snittet för månaden är det pris som är det intressanta för merparten av hushållskunderna, det vill säga alla de med rörligt elprisavtal.

I elområde 3 (Svealand och norra Götaland) hamnade snittpriset på strax över 80 öre/kWh, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är i princip samma pris som i oktober 2022. Innan dess får man backa till hösten 2021 för att hitta ett lägre månadspris.

I Sydsverige, elområde 4, landade februaripriset på drygt en krona, det lägsta sedan oktober 2022.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på i storleksordningen 1:50 kronor per kilowattimme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!