Luleå ska utreda nya bostadsområden närmare Boden

Rättning västerut! Luleå ska genast utreda nya bostadsområden i riktning mot Boden.

Efter de stora satsningar som presenterats ska Luleå nu utreda bostadsbyggen närmare Boden.

Efter de stora satsningar som presenterats ska Luleå nu utreda bostadsbyggen närmare Boden.

Foto: Pia Pahkala

Luleå2021-04-13 11:00

Det beslutet togs enhälligt av kommunstyrelsen under måndagen.

Ärendet gällde en uppdatering av planen för markanvisning för bostäder för åren 2021–2026, som bland annat innehåller strategier och planer för markanvisningar, och strategiska områden där kommunen ska bygga.

Planen utgår bland annat från förutsättningar för vatten, avlopp och infrastruktur. I dagsläget finns inte mycket planerat i riktning mot Boden. Ett område vid Landshövdingevägen i Sunderbyn är angivet. Först måste dock VA-kapaciteten förbättras.

undefined
Kommundirektör Anna Lindh Wikblad får i uppdrag att utreda hur bostäder kan byggas närmare Boden.

Men efter ett yrkande från oppositionspartierna i Samverkan Luleå (C, L, SJVP, KD) får nu kommundirektör Anna Lindh Wikblad ett uppdrag att göra en utredning i syfte att ta fram nya bostadsområden närmare Boden.

– Det har pekats åt många andra håll på slutet, men med allt som planeras måste vi absolut tänka i de här banorna nu, och lägga en grund för att det inte ska bli "fly in, fly out". Luleå och Boden kompletterar varandra och många medborgare arbetspendlar redan mellan städerna. Genom att bygga oss närmare varandra så skapar vi synergier som gynnar både landsbygd och stad, sade Carola Lidén, Centerns gruppledare.

undefined
Thomas Söderström, gruppledare för Liberalerna.

Bakgrunden är givetvis den stora satsning som presenterats av H2 Green Steel, där 1500 jobb behövs för driften av anläggningen.

– Med den stora etablering som nu görs i Boden är det viktigt att man ser över var vi i Luleå bygger bostäder. Området Boden-Luleå är ett viktigt näringslivsområde för hela regionen, sade Thomas Söderström, Liberalernas gruppledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!