Förhandssnacket handlade om två saker. Domarna och Djurgårdens matchinledning.

Luleåbacken Jonathan Sigalet förklarade att det gällde att stå emot de första tio minuterna, sedan skulle den riktiga matchen börja.

Problemet var bara att Djurgården verkade ha missat att nedsläppet hade tidigarelagts med en halvtimme och Daniel Zaars klingande ribbträff (om SHL hade spelat med rinkregler, tre skott i stålet är lika med mål, hade skåningen varit ohotad poängkung) efter 37 sekunder gjorde ingenting för att väcka dem.

Artikelbild

Luleå pressade Stockholmarna högt upp i banan och fick deras backar att se ut som stappliga division 2-spelare, oförmögna att slå två direktpass mellan varandra. Med tanke på bjudningarna och chanserna var 2–0 kraftigt i underkant. En riktigt bra laginsats som innebar ett bastant spelövertag.

Men ineffektiviteten har varit norrbottningarnas stora problem hela säsongen.

I stället för ett scenario där Djurgården tvingades att ta stora risker för att krympa målavståndet fick Luleåspelarna uppleva hur hemmaspelarna arbetade sig tillbaka i matchen – minut för minut.

Samtidigt som gästerna sköt badbollar mot Mikael Tellqvist. Det som till slut skulle visa sig bli matchavgörande var en situation i den andra perioden när Luleå spelade fem mot fyra.Jonathan Sigalet drällde med pucken på offensiva blå och Steve Saviano slog in turbon. Fri med Joel Lassinantti hade han chansen att ladda sitt lag och hemmapubliken med energi. Men Luleås slutspelsdebutant visade upp ett lugn av veteranklass, väntade ut forwarden, läste backhanddragningen och tippade sedan pucken över ribban.

Det finns skott under en match som en målvakt förväntas ta. Sedan finns det räddningar som tränare och medspelare inte kan kräva, men som vissa har en förmåga att göra i mentalt viktiga skeden av en match. Joel Lassinanttis räddning efter 10.14 var en sådan och när han följer upp det med att göra en blixtrande sidledsförflyttning för att rädda ytterligare ett givet mål sänder det en kraftig signal till båda lagen.

I det läget spelar det ingen roll att Dif bara hade skjutit åtta skott, eller att de gjorde mål några minuter senare på det nionde, meddelandet hade gått fram. I kväll kommer det krävas något extra.

Domarna ja.

Joakim Fagervall var taktisk inför drabbningen och riktade uppmärksamheten mot herrarna i svart och vitt."Hoppas de klarar pressen från hemmapubliken".

Det är precis lika genomtänkt som att Skellefteå anklagar Luleå för att filma. Skifta fokus för att skapa fördelar till det egna laget.Jag gillar det spelet. Men ännu har herrarna i SHL en lång väg att vandra innan de når upp i samma klass som mästaren José Mourinho, tränare för engelska premier leaguelaget Chelsea.

Men, tillbaka till de randiga. När jag såg uppställningen var min första tanke att matchen kunde ta vägen vart som helst. Båda har en historia med urspårade matcher. Med facit hand, bortsett från en rörig situation i den andra perioden, klarade de sig galant.

Avgörande 3–1-målet slogs in av Johan Forsberg. Det var precis lika väntat som att Marcus Sörensen skulle göra mål för Djurgården.

Med tanke på all historia känns det som ett bra avslut.

Det blir en avgörande match mellan Färjestad och Brynäs. Vinner Gävlelaget den matchen väntar Frölunda i kvartsfinal.

Med tanke på att deras, i mina ögon, starkaste målvakt är skadad så tror jag att Luleå har en riktigt bra chans att slå ut Frölunda.

Skellefteå däremot – glöm det.

Då räcker inte ens Joel Lassinanttis storspel.