Uppgifter: Patienter vårdas tre dygn på akuten ■ "Knäckfrågan"

Uppgifter: Patienter vårdas tre dygn på akuten ■ "Knäckfrågan"

Luleå
Lästid cirka 4 min

Nu ger fackliga organisationer för sjuksköterskor och läkare sin bild av hur vården i Norrbotten klarade sommaren. "Signalerna kom i huvudsak från akutmottagningen, att situationen där är ohållbar", säger Karin Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Det nya hyresavtalet för att minska inhyrd personal, vårdkonflikten och bristen på vårdplatser var tre utmaningar som Region Norrbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall listade i en stor intervju med Norrbottens-Kuriren, när vårdsommaren summerades.

– Från Vårdförbundets sida är utmaningarna samma men vi kanske har lite olika infallsvinklar. Det är för få vårdplatser, och vad gör man åt det? Det är inte så att Region Norrbotten är något offer för det nya hyresavtalet, det är något som SKR (Sveriges kommuner- och regioner, reds.anm) och regionerna arbetat fram under en längre tid. Det avtalet kan inte komma som en överraskning, säger Karin Jonsson.

Regionen har haft svårt att få in inhyrd personal under sommaren. Vårdförbundet har många medlemmar som jobbar i bemanningsbranschen, de har sökt andra vägar än att arbeta för regionen, berättar Jonsson. 

Det, eftersom avtalet har upplevts som för dåligt.

undefined
"Enligt arbetsgivarens syn har bemanningsbranschen fått ta väldigt stor plats. Våra medlemmar har valt att lämna regionen till förmån för bemanningsbranschen, det är något vi har påtalat i flera år att man låtit det hända", säger Karin Jonsson, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

– De har inte kunnat acceptera villkoren och då har regionen inte kunnat få in så många som de kanske önskat. Vårdförbundet är inte emot bemanningsbranschen, det finns inget motsatsförhållande. Vi förstår situationen och att våra medlemmar på arbetsplatserna önskar stadigvarande kollegor.

Hur har sommaren varit, enligt er? 

– Signalerna kom i huvudsak från akutmottagningen (Sunderby sjukhus, reds.anm), att situationen där är ohållbar. Det beror i sin tur på att det inte finns vårdplatser. När en avdelning är full, då är den full. Men patienterna slutar inte komma. Då blir det den här stagnationen på akutmottagningen, säger hon.

I juni gjorde Norrbottens-Kuriren ett reportage inifrån akuten. Patienter vårdades i korridoren, i väntan på vårdplats.

– Patienter ligger kvar där en, två, tre dygn. De är färdiga på akuten men det finns ingen vårdplats. Det är knäckfrågan. Vissa kliniker har vårdplatser, andra inte och svårast har det varit på kirurgen, sgäer Karin Jonsson.

Facket kallar det "knäckfrågan". Pia Näsvall benämnde bemanningen och utökningen av vårdplatser på Sunderby sjukhus som "tiotusenkronorsfrågan". Om den ska närma sig en lösning krävs att regionen är en attraktiv arbetsgivare, framhåller Jonsson. Och det i form av bra lön, bra villkor och en acceptabel arbetsbelastning. 

– Det är ett långsiktigt arbete. Det är inget man gör över en natt.

undefined
Vårdplatsbristen lyfts fram även av fackliga organisationer som en av de större utmaningarna.

Förbättrade arbetsvillkor var något Vårdförbundet tog strid för i våras, och som regionen menar blev en utmaning när pusslet med sommarbemanningen skulle läggas. 

Under konflikten gällde övertids- och nyanställningsblockad i Norrbotten.

– I Region Norrbotten baseras en hel del verksamhet på våra medlemmars övertid. Hur det kan bli så otroligt farligt när vi går in i en konflikt. Alla var på jobbet, ingen medlem var i strejk. Men helt plötsligt blir det svårt och besvärligt när ingen kan jobba övertid. Det är tänkvärt, säger Karin Jonsson.

Fanns det en besvikelse över hur vårdkonflikten slutade?

– Det är min uppfattning. Man får se det som ett långsiktigt arbete avseende sänkt arbetstid. Det är vad majoriteten av våra medlemmar vill, det är ett kongressbeslut, ett demokratiskt fattat beslut om att det ska vara vårat huvudmål. Så det är inget "hittepå". Det var det vi gick till konflikt på. 

undefined
Restriktioner när det gäller hyrpersonal kan verka vällovligt, men om man inte möter upp med åtgärder för bättre arbetsmiljö för redan anställda kommer invånare påverkas negativt med ännu sämre tillgänglighet", säger Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande i Norrbottens Läkarförening.

Före sommaren fanns det en oro för hälsocentralerna i Luleå. Regionen stod inför en läkarbrist och en bit i juni var pusslet ännu inte löst.

– Regionen fick i sista sekund i primärvården i Luleå in stafetter och läkare som jobbade extra för att lösa sommaren. Det löste det mest akuta, men vår bedömning är personer med icke akuta problem har fått vänta eller inte kommit fram till vården, man skjuter problemet framför sig hela tiden med risk för konsekvenser på lång sikt, säger Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande för Läkarföreningen i Norrbotten.

Vårdplatsbristen och läkarbemanningen i primärvården är de största problemen för att erbjuda norrbottningar god och jämlik vård i dag, menar Hedgren Rönnlund.

– I slutenvården har det varit ojämnt, en del har haft det otroligt tufft medan det har varit lugnare på andra ställen. Akutmottagningarna har varit hårt belastade, operationsavdelningen, postop och uppvakningsavdelningen på Sunderby sjukhus har bemanningsproblem som leder till att operationer inte kan genomföras i regionens egen regi och istället skickas till andra aktörer. Det innebär också konsekvenser på lång sikt med sämre utbildningsmiljö och färre specialister som kan göra jobbet i slutänden.

Har ni någon bild av hur läkare har upplevt sommaren?

– Jobbig men överkomlig och förväntat hög belastning i kölvattnet när alla som inte kunnat erbjudas besök under sommaren nu behöver komma, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

Anser ni att det finns något som hade kunnat göras bättre eller annorlunda från regionens sida?

– Vi hade hoppats på en mer proaktiv lösning från regionens sida när det gäller läkarbemanningen. Det vi ser nu efter sommaren är att det tunga bemanningsläget på läkarsidan har fortsatt. Det vill säga underbemanning på läkarsidan och svårt i framförallt Luleå att få in stafettläkare inom primärvården.