Det handlar bland annat om att få tillräckligt många läkare på Luleås hälsocentraler, speciellt under senare delen av sommaren.
– Vi ser att andra perioden når man (Region Norrbotten, reds.anm) inte upp till målen för det vi tycker är rimligt. Men de uppdaterar hela tiden att de har fått in fler stafetter. Vi kommer att följa upp det här under sommaren och ser vi att det inte löser sig, då kommer vi att gå vidare till Arbetsmiljöverket, säger Jenny Hedgren Rönnlund.
För drygt två veckor sedan lämnade Norrbottens läkarförening in krav på åtgärder enligt 6.6a till Region Norrbotten. Där ställer de krav på att arbetsmiljön ska förbättras speciellt i primärvården där situationen beskrivs som värst. Luleå har 62 000 listade patienter vid regionens hälsocentraler.
Sedan kraven lämnades in har situationen blivit något bättre, men den är "långt ifrån löst", enligt Läkarföreningen.
– De signalerar att de får in fler läkare och att det finns en möjlighet att det löser sig, därför går vi inte vidare till Arbetsmiljöverket just nu. Vi måste ge dem en chans att lösa det, det är några veckor kvar. Vi har bevakning på det.
Är du förvånad över svaret?
– Nej, det stämmer överens med den bild som vi har fått.
Hur tycker ni att läkarbristen ska lösas?
– Det är klurigt. Men man behöver erbjuda bra villkor för att folk ska komma. Ha en aktiv och flexibel rekrytering, där har Region Norrbotten ett stort jobb att göra framöver.
En åtgärd som föreslås, enligt Hedgren Rönnlund, är bland annat en kurs.
– Det Region Norrbotten har erbjudit är utbildning i etisk stress, som handlar om när du som läkare måste skicka hem patienter som är sjuka. Det är som att ge Alvedon till en fraktur, när man behöver ge gips. Det menar vi kanske inte hjälper så bra när man är underbemannade. Man behöver fokusera mer på bemanningsproblemet.
Region Norrbottens nya drag för att locka fler läkare till andra perioden har varit att erbjuda ett sommaravtal, något som sjuksköterskor och undersköterskor redan erbjuds.
Nu omfattas även fast anställda läkare av det.
Läkare som flyttar sin semestervecka får 25 000 kronor.
– Det är ett bra avtal. En del har nappat och flyttat sin semester. Det har fyllt på sig lite grann i andra perioden men vi vill ha fler. Vi jobbar intensivt med att få in inhyrda läkare, säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef för primärvården Luleå och Boden.
Vad vill ni svara Läkarföreningen, och deras krav på en bättre arbetsmiljö?
– I korta drag, vi förstår deras oro. Frågetecken av praktisk karaktär har vi kunnat räta ut, hur scheman kommer se ut. Det som är, och där delar vi uppfattning, är att andra perioden är det tunt med läkare och vi jobbar med att fylla upp det. I dagarna har det kommit in fler avrop.
När tror du pusselbitarna kan vara på plats?
– Det som är med inhyrda är att det kan gå från en dag till en annan. Jag har förhoppningar om att det kommer att lösa sig. Vi behöver ha in fler under andra perioden för att patientsäkerheten inte ska påverkas.
Utbildningen i etisk stress handlar om ett utbildningstillfälle på en timme.
– Den här sommaren måste vi jobba med medicinska prioriteringar och då kan man uppleva etisk stress. Det behöver vi ta hand om. Vi har haft ett utbildningstillfälle och cheferna ska ha uppföljningar, säger Brännström.