En patient fick flyttas från Kalix sjukhus till Piteå, mitt i natten. Det blev konsekvensen av att intensivvårdsavdelningen var överfull natten till måndagen. Det här blir mer och mer vanligt förekommande, menar Ann-Sofie Sköld, specialsjuksköterska inom intensivvården i Kalix.
– Det har ökat, minst en gång i månaden får vi göra så här. Vi har två intensivvårdsplatser och den här dagen hade vi tre patienter i respirator. Den minst instabila patienten fick vi då skicka till Piteå. Men det finns alltid en risk med att förflytta patienter och att göra det nattetid medför en ännu större risk, säger Sköld.
Att flytta nattetid ses som en komplikation, delvis på grund av personalbemanningen. Sedan försvinner en ambulansbil i ungefär fyra timmar.
IVA i Kalix är en del i det sparförslaget som landstinget har lagt fram, det förslag som nu väntar på en konsekvensanalys.
– Det känns ju som en utopi att man ska kunna genomföra det här, menar Ann-Sofie Sköld.
Läs mer: "Det sjukaste i vården är landstinget"
Läs mer: Svaret: Målet är inte sämre patientsäkerhet
Det är inte bara på Kalix sjukhus det är överbelagt. I Sunderbyn har man just nu väldigt hårt tryck. Just natten till måndagen var det redan fullt och det var därför patienten i Kalix var tvungen att flyttas till Piteå.
– Det är fullt i hela länet. Så här har vi det ibland. Då frågar man sig vad vi ska göra nu – svaret är att vi överbelägger och ringer in extra personal. Men det är klart, vi är maximalt belastade nu och många stora olyckor vill vi inte ha.
Läs mer: Sunderbyn satt under hårt tryck – patienter tvingas byta sjukhus
Så säger Per Marcusson, verksamhetschef vid Sunderby sjukhus och länschef för intensivvårdsavdelningen. Men det här är inte unikt för Norrbotten, menar han.
– Det finns ingen intensivvårdsavdelning i landet som inte har överfullt någon gång och måste flytta patienter.
Läs mer: Läkarnas insändare: "Det är invånarna i östra Norrbotten som tar smällen"