Prisad musiklärare tillbaka i vardagen

Han har arbetat med instrumentalundervisning av barn i Älvsbyn i närmare 40 år. Nyligen prisades Börje Andersson för sin musikaliska yrkesgärning.

Kul och utmanande. Viktor Blomqvist och Allis Lundberg, båda nio år, tycker båda att det är kul att lära sig spela instrument. "Det är en utmaning", säger Allis Lundberg.

Kul och utmanande. Viktor Blomqvist och Allis Lundberg, båda nio år, tycker båda att det är kul att lära sig spela instrument. "Det är en utmaning", säger Allis Lundberg.

Foto: Ulrika Vallgårda

MUSIK2015-12-12 07:00

För en vecka sedan fick han ta emot Göran Lagervalls pedagogstipendium av prinsessan Christina hos Kungliga Musikaliska akademien i Stockholm.

– Det var omtumlande och hedrande att bli nominerad och spännande att åka dit och ta emot priset. Det var inte en sådan miljö och situation som jag är van vid, säger han.

Nu är han tillbaka i vardagen igen som musik- och instrumentallärare i fem skolor i Älvsbyn. Nioåriga Viktor Blomqvist och Allis Lundberg på Parkskolan ska just ha lektion på sina instrument – bastuba respektive trombon.

– Jag tycker det är jättekul. Det är en utmaning att lära sig, säger Allis Lundberg.

– Bastuba är lättare än trombon, för man behöver inte dra så långt, utan bara trycka på knappar, konstaterar Viktor Blomqvist, som också tycker det är kul att spela instrument.

Till skillnad från på många andra håll i Sverige, där pop- och rockinstrument alltmer slår ut de klassiska orkesterinstrumenten, har Älvsbyns kulturskola inga svårigheter att fylla sin kvot av bleckblåsare.

De går igenom några låtar tillsammans och avslutar med Bjällerklang.

– Måste vi lämna tillbaka instrumenten under julen? undrar Viktor Blomqvist.

– Nej, ni får ta hem dem, så kan ni spela för era föräldrar och släktingar, lovar Börje Andersson.

Målet är att ungdomarna som börjar ta lektioner i tredje klass ska få prova sig för i en orkester på vårkanten.

– Sedan i fyran är ni med i orkestern. Då får ni spela och ha kul tillsammans med andra och när ni blir bättre får ni ge er ut på turnéer, säger Börje Andersson.

Han har tagit busskort för att kunna köra runt musikskoleleverna till olika orkesterträningar och konserter.

Utöver att han undervisar i Älvsbyns kulturskola är han engagerad i de lite mer avancerade eleverna som spelar i Norrbottens ungdomssymfoniker. Under årens lopp är det flera elever från Älvsbyn som har gått vidare till högre studier i musik.

Men det har inte alltid sett lika ljust ut. År 2010 lade Älvsbyns kommun med socialdemokraterna i spetsen ner sin musikskola. 1 000 personer skrev under protestlistorna till kommunfullmäktige, men det hjälpte inte.

Av 250 musikskoleelever var det bara ett fåtal som fortsatte spela i de prova-på-cirklar som studieförbunden erbjöd. Övriga barn slutade, tjänsterna drogs in och instrumenten magasinerades.

Men Älvsbyborna fann sig inte i beslutet och de fick oppositionspartierna med sig. Socialdemokraterna tappade sin absoluta majoritet i valet hösten därpå – musikskolan hade betydelse för valresultatet – och efteråt backade de i frågan.

Hösten 2011 återuppstod musikskolan som kulturskola.

– Man insåg att det inte var något bra beslut. Det hedrar politikerna att de ändrade sig.

Då svenska barns skolresultat har sjunkit i internationella jämförelser, har röster höjts för fler undervisningstimmar i de teoretiska ämnena. Men Börje Andersson varnar för att låta det ske på bekostnad av musikundervisningen.

– Det finns mycket forskning som visar att de estetiska ämnena är oerhört viktiga för att man ska kunna fungera och prestera även i matte och svenska.

Att lära sig spela är utvecklande för hela personligheten, menar han, det ger social träning, kräver disciplin, samtidigt som det skapar tillfredsställelse att uppnå nya mål.

– Så småningom får du också vara med om att du kan glädja andra med sitt spel.

Musik finns inom varje människa, det är han övertygad om, och betydelsen av musik är inte på väg att minska.

– I den takt som samhället hårdnar, är det ännu viktigare att utveckla de konstnärliga verksamheterna.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.

Prisad musiklärare

Namn: Börje Andersson

Ålder: 63

Bor: I Vidsel

Gör: Musiklärare

Motiveringen till utmärkelsen:

"Börje Andersson tilldelas Göran Lagerwalls pedagogstipendium för sitt stora engagemang i musiklivet och för sin pedagogiska gärning i Älvsbyns kulturskola. Hans insatser för musiklivet i Norrbotten är betydande – särskilt för orkestermusiken. Han har i sin undervisning satt samspelet i fokus och har kontinuerligt utvecklat sin pedagogik med stor lyhördhet för elevernas behov."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om