14 Luleåsaker som du bara minns om du var ung på 80- och 90-talet

Foto:

Luleå2015-11-17 20:00

Målgubben i Delfinen

I dag finns det två huvuddomare, repriser och ett war-room som har tillgång till en målkamera. Men på kortsidorna i härliga gamla Delfinen så fanns en glaskur med en gubbe som satt redo att slå igång saftblandaren när pucken var över linjen. Målgubbens snabbhet imponerande och det gick inte att jubla innan han hade tryckt på knappen. Han var Kung över glädjen. Sikten var i ärlighetens namn sådär bakom mål men tack vare Målgubben och den spänning han medförde var platsen rätt bra ändå. Vi saknar honom och hans snurrande glädjebesked.

Druggen

I dag har var och varannan mack öppet dygnet runt och serverar snabbmat men på 80-talet fanns Druggen, eller Max Drugstore som det egentligen hette. Dit åkte Luleborna när allt annat hade stängt och när de skulle hyra en film, kanske behövdes även en moviebox också. En bärbar VHS-spelare som inte sällan betydde ohyggligt dålig kvalitet på filmupplevelsen trots flitigt fipplande med trackingknapparna. Vem bryr sig om HD, Blu-ray och sån modern skit? Vi hade VHS och moviebox. Det räckte gott och väl.

Fotoautomaten på Domus

Att klämma in sig i fotoautomaten på Domus, gamla Smedjan, för att ta fotografier var en höjdpunkt i livet som ung Lulebo. Att åka upp för den långa rulltrappan till övervåningen för en fika på en ohyggligt rökig Domusrestaurang var en annan. Domus var coolt. Det hade allt vi behövde. En skivaffär med en massa härliga affischer att stå och blada i, bland annat. Och högtalare med en mansröst som stillsamt basunerade ut fina erbjudanden i matbutiken.

Mixen

Få uteställen har etsat sig fast i Luleåbornas minne som den så kallade Mixen. Byggnaden där Stadshotellet finns hade öppet hus om somrarna där man kunde gå mellan Stadspuben, Bryggan, Tallkotten, terrasserna, ja överallt. Det blev en mix att minnas. Och det gör vi. Vi som är nog gamla att minnas, alltså.

H-läktaren

Visst, det heter H-läktaren i dag också men inget går upp mot H-läktaren i det magiska plåtskjulet som hette Delfinen. Vi minns tomteblossen och gubbarna i slitna dunvästar som hängde på räcket ovanför uppgången till H, vi minns trycket som skapades när ljudet studsade mot plåten och tillbaka och vi minns när Luleå Hockey vände 0-4 till seger mot Färjestad efter sen kvittering och avgörande av L-G Pettersson. Då var det livat på H. Så livat blir det aldrig mer. Men vi minns inte att den faktiskt hette E-läktaren en gång i tiden, så gamla är vi inte. 

Skolkatalogens betydelse

Snapchat, Instagram och Facebook är härliga uppfinningar men dess moder var Skolkatalogen. Så viktig den var, så härdande, så underbar.

Vi fick en chans. Blev man dålig var det kört. Det gick inte att lägga på ett snyggfilter eller byta, nej, lagt kort fick ligga. Det var bara bita ihop och vänta på nästa chans.

Ett år senare.

Sjöslaget

Det fanns en tid när musikfestivalerna i Luleå lockade större artister än senaste och snabbt glömda Idolvinnaren. Att Toto spelade i Luleå var stort men ändå ingen mot när Bob Dylan, av vissa musikkännare ansedd som den kanske viktigaste och främsta musikern någonsin, gjorde sin legendariska spelning i Luleå 1992. Få hörde vad hans sjöng men skit samma. Det var ju Dylan, han var där och vi också. Givetvis.

Biograferna Vågen och Forellen

Vi är många som halvt skräckslagna av vildvittrorna sett Ronja Rövardotter på biografen Vågen. I dag ligger en reklambyrå där Vågen låg, längst nere på Kyrkogatan vid Norra hamn. Säga vad man vill om gamla biografer men charm hade de i alla fall, till skillnad från de nya.

Hockeygrillen

Som ett led i att dra in nya pengar till klubben så öppnade Luleå Hockey 1984 en hamburgerbar som fick namnet Hockeygrillen. Där gick det såklart att beställa ett Hockeymål men för den lite mer initierade fanns även hamburgaren "Blomman" att beställa, döpt efter dåvarande Luleåmålvakten Mats "Blomman" Blomqvist. Enligt uppgift spikades taket ihop av Luleåspelaren Hannu Niemi och det sägs vara en av få lyckade saker Niemi uträttade under sin Luleåtid.

Kioskerna

Att köpa godis var inget man gjorde hur som helst på 80-talet. Lösviktsgodiset hade inte slagit igenom, nej i stället fick man stega in på en kiosk, lägga fram pengen och börja peka. En lagom road expedit fick sedan snällt följa fingret och inte sällan fick besvara frågan ”Hur mycket pengar har jag kvar”. Vi minns klassiska godishålor som Holms konditori, kiosken på Skurholmen i närheten av Konsum på Ringgatan, luckan på Kungsgatan och även den längst ner på Kungsgatan. Men det fanns många, i dag är nästan alla borta.

Skivbutikerna

I dag är musik tillgängligt överallt och i våra telefoner. Men på 80- och 90-talet var musik hårdvaluta och den fanns på skivaffärerna. På Domus och Tempo (sedemera Åhléns), såklart, men även på klassiska skivaffärer som Beliva, Skivstället och Rock on. Att stå och blada bland skivorna var en viktig del i uppväxten och ett sant nöje och tidsfördriv. Och innan man bestämde sig för ett köp lämnade man in skivan för provlyssning i stora hörlurar. En bra bit från dagens Spotify, minst sagt.

Bussnummerbytet

Var fanns logiken i att ändra bussnummer? 5:an ska gå till Hertsön, 3:an till Örnäset och Lerbäcken eller Bergnäset om man åkte åt det hållet, 4:an eller 35:an (på kvällen) till Kallkällan, 1:an till Svartöstan, 13 till Björkskatan, 6:an till Karlsvik, till Gammelstad åkte man med 8:an och 9:an, Sunderbyn var 10:an, 14 gick till Tuna, 15 till Porsön, 2:an tog oss till Mjölkudden. Det fungerade bra då och vi var alla nöjda och glada. Numret fanns ju i områdets identitet. Det var klassiska nummer som inte fick ändras. Varför?

Gymnasieskolorna

Det fanns Hermelin. Det fanns Bergnäset. Det fanns Midskogs. Skolkatalogen redde ut alla eventuella frågetecken som uppstod. I dag är allting ett enda jidder i något som kallas gymnasiebyn. På Hermelin fanns språket, på Midskogs siffrorna, på Bergnäset och Robertsvik det praktiska. Vi tyckte om skillnaderna.

Pimpinella

Det gör ont att se att gamla hederliga Pimpis i dag blivit en Dressmanbutik. Inget ont om Dressman, men där springer inte Amir Amour runt med en trumma om kvällarna längre. Pimpis var Luleås hetaste uteställe under rätt många år och har man inte ställt sig i en vansinnigt lång kö utanför Pimpis i vansinnigt många minusgrader så har man inte levt livet fullt ut. Luleå saknar Pimpis.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Allt om silly season

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Kuriren listar: Krama, ligga och korva – har du koll på länets orter?

Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!