Resultatet efter satsningen: Noll nya läkare

Intresset för Region Norrbottens erbjudande om extra pensionsavsättningar har varit stort – bland de redan anställda läkarna. Satsningen har inte lett till en enda nyanställning.

Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets satsning har inte lett till att en enda läkare anställts.

Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets satsning har inte lett till att en enda läkare anställts.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-06-16 06:00

Den så kallade stanna kvar-premien, som presenterades av de rödgröna regionråden i vintras, innebär att de läkare som tecknar upp sig får upp till 8 000 kronor extra i pensionsavsättningar varje månad i tre år – om de förblir anställda tiden ut.

Läs mer: Förslagen som ska minska stafettberoendet

Läs mer: Hyrpersonalen kan bli rekorddyr – igen

Målet är att förbättra kontinuiteten och bemanningssituationen i primärvården, både genom att locka nya allmänläkare och få befintliga att stanna kvar. Det har bara delvis uppnåtts. 52 läkare har tecknat sig för premien, men alla är anställda sedan tidigare.

– Ledsamt att vi inte har lockat några nya, för det var den ena tanken med det här, säger regionrådet Maria Stenberg (S).

Vad tror du att det beror på?

– Det visar att det finns en brist. Även om vi inte själva vill se det har vi en liten uppförsbacke när vi bor i Norrbotten, jämfört med stora städer och landsting. Men jag hade önskat att några som jobbar i bemanningsbranschen hade kommit över till oss.

Däremot har upp emot tre fjärdedelar av den redan befintliga läkarkåren tecknat sig. I våras var 71 allmänläkare anställda av Region Norrbotten och nu har alltså 52 tackat ja till stanna kvar-premien.

– På det viset har vi lyckats, att få dem vi har att stanna. Det gör det mer långsiktigt.

Läs mer: Hyresstoppet skapar oro i vården

Läs mer: Lönepåslaget: 30 000 kronor – per år

Läkare har möjlighet att teckna stanna kvar-premien under hela 2018. Satsningen är en av flera åtgärder regionledningen vidtar för att bli kvitt sitt beroende av inhyrd vårdpersonal.

– Vi försöker på flera sätt stärka primärvården och allmänläkeriet, men det är jättesvårt att säga när man kan vänta sig resultat. Man måste titta på det långsiktigt, säger Maria Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om