Utbildningsinsatser, extra pensionsavsättningar för distriktsläkare och senast ett lönelyft för sjuksköterskor. Regionledningen har presenterat flera stora, kostsamma åtgärder för att komma till rätta med beroendet av inhyrd personal – men än så länge är arbetet resultatlöst.
Under årets första fyra månader spenderade Region Norrbotten 105 miljoner kronor på inhyrd personal. Prognosen för helåret är 298 miljoner, vilket är i stort sett identiskt med 2017 års rekordhöga nota.
– Det är det här vi vill bryta med det vi nu gör. Vi ser att det ska kunna ge resultat i form av att vi flyttar kostnaden från det vi i dag hyr in och lägger det på regionens egen personal, säger Anders Öberg.
Satsningen på höjda sjuksköterskelöner beräknas kosta 50 miljoner per år. I regionstyrelsen ställde sig alla partier bakom förslaget.
Region Norrbotten har under våren och försommaren gått ut med en reklamkampanj där budskapet är att arbetet med att bli oberoende av inhyrd personal intensifieras. Den 1 oktober införs hyresstopp för alla grundutbildade sjuksköterskor, som ett led i det arbetet.
– Då kommer kostnaden att minska. Sedan kommer det säkert att finnas områden där vi kommer behöva hyra in fortsättningsvis också, för att det inte finns utbildad personal.
Kan ni garantera tillgänglighet i vården med ett hyresstopp?– Om vi inte klarar av det helt och hållet kommer man att behöva hyra in. Men då handlar det ofta om specialkompetenser eller -funktioner. Vi tror att det här ska vara en bit på vägen till att göra oss oberoende.
Oppositionsrådet Mattias Karlsson (M) tror inte att hyresstoppet kommer vara möjligt att upprätthålla.
– Jag tror man kommer få bryta det löftet ganska fort. Verksamheten måste fungera och det måste vi se till även om vi måste hyra in personal, säger han.
Karlsson tror inte heller att sjuksköterskornas lönelyft kommer att lösa problemen.
– Satsningen är viktig eftersom vi visar att vi tar deras arbete på allvar. De är underbetalda. Däremot är det ett slag i luften om man tror att vi klarar att lösa bemanningssituationen med det.
Varför röstade ni för förslaget om det är ett slag i luften?– Om man tror att man ska komma till rätta med bemanningen är det ett slag i luften, men det är en viktig komponent för att visa vår personal att vi vill värdera upp deras yrke.
Moderaten tror att arbetsmiljö och schemaläggning är viktigare för att bli oberoende av hyrpersonal. Men vägen dit är lång – och han är övertygad om att fjolårets 297 miljoner överträffas i år.
– Jag bedömer 235–330 miljoner, en tioprocentig ökning. När man besöker verksamheten ute i länet är det tydligt att det på vissa håll inte har lättat utan snarare förvärrats.