I början av året slog chockvarslet ned som en bomb inom Arbetsförmedlingen. Bemanningen skulle minskas kraftigt, som en följd av M+KD-budgeten, och flera lokalkontor i länet skulle stänga.
Läs mer: Chockvarsel på AF: Så hårt drabbas Norrbotten
Läs mer: "AF-chefen i Luleå: "Ingen personal är fredad"
Efter avslutade förhandlingar med fackliga Statsanställdas förbund och Seko stod det klart att kontoren i Piteå, Boden och Övertorneå läggs ner, samtidigt som 45 av cirka 200 anställda arbetsförmedlare blev uppsagda.
Läs mer: AF-kontorets anställda till Luleå
Nu står myndigheten i Norrbotten inför nya tuffa utmaningar, eftersom många av de kvarvarande arbetsförmedlarna aktivt söker sig bort och får nya jobb.
– Vi har haft en våldsam personalflykt. Många får direkt arbete inom Försäkringskassan, kommunerna med mera. Det är som att dra ut "pluggen" ur badkaret, allt åker ut på en gång, säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå och talesperson för myndigheten.
Omkring 100 arbetsförmedlare återstår i länet och AF kan därmed inte upprätthålla närvaron i kommunerna – trots att tio av kontoren finns kvar.
– Vi har inte tillräckligt med folk för att bemanna kontoren. Det går inte att bedriva verksamhet, bara skyltarna är kvar.
Arbetsförmedlarna tvingas jobbpendla mellan kommunerna från dag till dag – vilket riskerar att förvärra personalflykten.
– Folk har dagishämtningar, träningar och annat, så det är ingen som tycker att detta är bra. Vi gör oss av med folk som kan jobbet, och nu måste vi börja om och rekrytera på nytt, säger Daniel Nilsson.
Som en följd måste AF i Norrbotten prioritera bort huvuduppdragen – att förmedla jobben och upprätthålla kontakterna med kommunerna och näringslivet.
– Vi hinner inte träffa folk längre, vare sig arbetssökanden eller företag. Hade vi haft längre tid på oss för att koordinera skulle det fungera bättre. Det finns ingen styrning just nu.
Samtidigt skriker många företag och kommuner efter arbetskraft, men AF kan inte erbjuda samma matchningar och kompetensomställningar längre.
– Matchningen är kraftigt desarmerad. Vi måste prioritera att människor får ut sina ersättningar och att företagen får sina ekonomiska stöd, något annat mäktar vi inte med.
En av nyheterna vid tisdagens regeringsförklaring var fler servicekontor till landets utsatta glesbygdskommuner, som därigenom kunde erhålla viss statlig närvaro trots nedlagda AF-kontor, försäkringskassor med mera.
Statsminister Stefan Löfven kunde inte utlova några sådana satsningar i Norrbotten, som i nuläget har tre servicekontor i Jokkmokk, Överkalix och Gällivare, men Daniel Nilsson tycker inte heller att de kan ersätta Arbetsförmedlingens närvaro.
– Ett servicekontor kan inte jämföras med den verksamhet vi har haft i kommunerna.
AF-chefen sätter nu sitt hopp till höstbudgeten, som presenteras nästa vecka, och till nya arbetsmarknadsminister Eva Nordmark från Luleå.
Läs mer: Luleåministern: "Det gick inte att tacka nej"
– Vi har fullt sjå med att hålla näsan över vattenytan. Jag försöker ändå vara optimistisk, hoppas att vi får en minister som är insatt i frågorna. Med sin koppling till Norrbotten kanske hon förstår vår situation, säger Daniel Nilsson, AF-chef i Luleå.