Farhågan, enligt tidigare medieuppgifter, var att så många som nio av 13 fysiska AF-kontor skulle stängas i länet, men nu blir det med all sannolikhet "bara" Boden, Piteå och Övertorneå som drabbas.
I onsdags hade Statsanställdas förbund och Seko förhandlingar gällande kontorsnäten.
– Eftersom förhandlingarna strandade, blev förslaget till beslut offentligt. Därför går vi ut och informerar, även om det formellt ska förhandlas mellan parterna ett sista varv, säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå/Boden och talesperson för myndigheten i länet.
Läs mer: Här lägger Arbetsförmedlingen ned
Läs mer: Chockvarsel på Arbetsförmedlingen: Så hårt drabbas Norrbotten
Läs mer: Chockvarslet: AF-personalen: Vi stöttar varandra
Ungefär ett 60-tal arbetsförmedlare jobbar på Arbetsförmedlingen i Piteå respektive Boden, medan endast fem är anställda i Övertorneå.
Men stängningen av de kontoren innebär inte personalstyrkorna på de övriga är fredade – tvärtom.
Detta beror på att Norr- och Västerbotten ingår i samma marknadsområde och därför blir det gemensamma LAS-kretsar, med flera hundra personer.
– Länen får samma turordningslistor, vilket innebär att personal på kontoren som blir kvar kan behöva flytta eller rentav förlorar jobben.
Snittåldern för personalen i Norrbotten ligger runt 47 år och sett till turordningslistorna är de cirka 70 anställda i Luleå yngre, vilket kan innebära att flera förlorar jobben i residensstaden.
– Så kan det bli. Det beror på hur personalen i Piteå, Boden och Övertorneå gör.
Enligt Daniel Nilsson är det också oklart hur bemanningen och öppettiderna ska se ut på kontoren som blir kvar i länet. I Arjeplog, Arvidsjaur, Pajala, Älvsbyn, Överkalix och Jokkmokk blir sannolikt kontoren endast öppna för bokade besök.
– Både arbetsförmedlare och arbetssökande kommer att få resa mer. Ett antal arbetsförmedlare får jobba mer ambulerande.
Blir det inte kostsamt med allt resande då?
– Du ställer bra frågor som man själv kan fundera kring efter jobbet.
Många osäkerhetsfaktorer finns alltså att spela med framöver för AF-chefen.
– Hur ska det gå till när vi lämnar Piteå, till exempel? Det är ändå länets näst största kommun, med drygt 2 000 inskrivna arbetssökanden. Det måste göras en bra reträttplan, säger Daniel Nilsson.
Samtidigt är han glad över att – i nuläget – så många AF-kontor blir kvar fysiskt i kommunerna.
– Ju fler kontor, desto bättre. Viktigt att det blir fortsatt bra för våra kunder inom näringslivet också. Utmaningen blir hur kontoren ska bemannas. Vi får vara beredda på att fler saker händer längs resans gång.