Det har varierat genom åren hur Luleås sju olika hälsocentraler som drivs i Region Norrbottens regi håller öppet sommartid.
Lösningen för den här sommaren blir att två hälsocentraler stängs veckorna 25 till 32. Vecka 25 börjar med måndag 17 juni, och vecka 32 slutar med söndag 11 augusti.
Det är Hertsön och Råneå hälsocentraler som stängs. Patienter i Råneå hänvisas till Björkskatan.
– I Råneå ska hyresvärden byta ventilationssystem under sommaren, säger Camilla Brännström.
Alla andra hälsocentraler hålls öppet som vanligt, dagtid och jourcentralen helger. Rådgivning via 1177 dygnet runt och akuten är alternativet kvällstid.
Däremot är det endast två hälsocentraler i Luleå som är bemannade med läkare under dessa veckor.
– Utifrån medborgarperspektivet ringer man som vanligt sin hälsocentral. Om det då bedöms att det behövs en läkartid kommer vi att samverka där. Då kan man bli bokad vid Björkskatans eller Stadsvikens hälsocentraler. Vi klustrar våra läkarmottagningar på de hälsocentralerna, säger Camilla Brännström.
Vissa år har fler hälsocentraler än så här stängts. Men i år ser det bra ut på vissa områden när det gäller bemanningen, berättar Brännström.
– Vi har god tillgänglighet på sjuksköterskor, undersköterskor och rehab. På all personal förutom läkare, där har vi det tufft. Därför klustrar vi. Vår utmaning i sommar är läkartillgängligheten.
Det är en vårdkonflikt samtidigt som inhyrda personalen ska minskas. Har det varit tufft att få ihop sommaren?
– Att vi har ett nytt avtal (ang inhyrd personal, reds.anm) har påverkat mycket, framförallt i Luleå eftersom vi är en egen zon. Vi har färre avrop, säger Camilla Brännström som säger att inhyrd personal i Luleå får lägre ersättning än i övriga länet i det nationella avtalet.
– Primärvården påverkas inte så mycket av den rådande konflikten som är, för vi har dagverksamhet mellan 8-17 och planerad verksamhet på helger.
Jobbar ni på att få ihop läkare, eller hur ser bemanningen ut där?
– Där jobbar vi fortfarande på det. Vi är för få. Men vi jobbar intensivt med att hitta lösningar. Det är framför allt andra delen av sommaren det handlar om, det är för tunt då. Vi jobbar med att få in inhyrda läkare, säger Camilla Brännström.