Samtidigt som Vårdförbundet utökar sina strejkvarsel runtom i landet hotas primärvården i Luleå av läkarbristen.
I torsdags lämnade Norrbottens läkarförening in krav på åtgärder enligt 6.6a till regionens verksamhetsledning – för att förbättra arbetsmiljön som redan är hårt drabbad på grund av allt färre stafettläkare och vikarier.
– Vi hade ett jättetufft läge redan innan och nu ska vi dessutom gå över i sommarbemanning. Värst är det för primärvården som drabbar så många och har så stor påverkan på hela vårdkedjan. Vårdplatsbristen i kombinationen med detta är inte bra alls, säger Jenny Hedgren Rönnlund, huvudskyddsombud och ordförande i Norrbottens läkarförening.
En avgörande bakgrund är det nationella avtal som Sveriges kommuner och regioner tidigare slöt för inhyrning av läkare med syfte att minska kostnaderna för inhyrd vårdpersonal.
Följden, enligt Hedgren Rönnlund, har blivit att Region Norrbotten får allt svårare att locka vikarier och inhyrda läkare till just Luleå.
– Kraven på stafettläkarna har stramats åt och man ska till exempel täcka två vakanser samtidigt. Dessutom är Luleå i en ”billigare zon” än andra delar av länet, med försämrade villkor och ersättningar, vilket ökar risken att det inte kommer några läkarvikarier hit alls.
Samtidigt menar hon att hyrkostnaderna för läkarna inte alls har skenat lika mycket som för sjuksköterskorna.
– Ändå vill regionen minska kostnaderna för läkarna också och skärpa kraven. Till slut är det bara vi fåtal ordinarie läkare kvar.
Arbetsplatserna som omfattas åtgärdsbegäran enligt 6.6a är hälsocentralerna i Stadsviken, Björkskatan, Gammelstad, Hertsön, Örnäset och Bergnäset.
Underbemanningen av läkare har varit kännbar i primärvården hela vintern, med ökande arbetsbelastning och bristande återhämtning för de ordinarie anställda.
– Regionens egen läkarbemanning räcker inte alls till utan vikarier och nu blir vi än värre drabbade när många ska gå på semester, säger Hedgren Rönnlund.
Luleå har 62 000 listade patienter på regionens hälsocentraler, vilket enligt läkarföreningen kräver 56 heltidsarbetande specialister för att erbjuda primärvård av god kvalitet.
Inför sommaren har dock Region Norrbotten minimikrav på endast 15-20 läkare per dag.
– Jag förstår att man inte kan kräva 56 läkare i sommarbemanningen men 15 läkare är på tok för lite för en stad av Luleås storlek.
Vad blir följden?
– Om en läkare har för mycket att göra, drabbas patienterna i slutändan. Många har inte ens ro att ta lunchrast på grund av den höga arbetsbelastningen. Många läkare kommer inte orka med detta och då blir risken att vi står med ännu mindre personal till hösten.
Riskeras liv på grund av läkarbristen?
– Patientsäkerheten är hotad och ju längre detta pågår, desto värre blir det, så på så vis är svaret ja. Vi är väldigt oroade och ser stora risker med läget nu.
Som huvudskyddsombud har Jenny Hedgren Rönnlund begärt svar av ansvariga verksamhetschefen i Luleåregionen senast den 7 juni.
– Om vi trots detta ser att arbetsmiljön är så hårt belastad, då går vi vidare till Arbetsmiljöverket. Vi kan inte göra annat än detta och alternativet är att kollegorna far illa eller säger upp sig, säger ordföranden för Norrbottens läkarförening, säger ordföranden för Norrbottens läkarförening.