Räddningen lyckades – musten skummar även denna jul

När Nyckelbryggerier gick i konkurs fanns farhågor att deras populära julmust skulle försvinna. Men här kommer ett glädjande besked till mustälskarna – musten är både kvar och klar.

När Nyckelbryggerier gick i konkurs valde entreprenören Peder Björkman att ta sig an bryggeriverksamheten, en verksamhet som redan fanns i lokaler han äger i Älvsbyn. Fokus efter övertagandet var att satsa vidare på den populära julmusten och säkra att den kom ut till julhandeln. Och så blir det, musten hann bli klar.

När Nyckelbryggerier gick i konkurs valde entreprenören Peder Björkman att ta sig an bryggeriverksamheten, en verksamhet som redan fanns i lokaler han äger i Älvsbyn. Fokus efter övertagandet var att satsa vidare på den populära julmusten och säkra att den kom ut till julhandeln. Och så blir det, musten hann bli klar.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-10-21 19:00

Nyckelbryggerier har en stor del av sin historia i Luleå där bryggeriet startade i slutet av 1800-talet men de senaste åren har verksamheten bedrivits i Älvsbyn. I slutet av februari i år hade Nyckelbryggerier kommit till vägs ände ekonomiskt. Intäkterna var för små, utgifterna för stora och ägarna var inte villiga att skjuta till mer pengar i bolaget.

Konkursen var ett faktum.

Ganska snabbt visade flera intresse för verksamheten och i maj kunde vi berätta att det var multientreprenören Peder Björkman som skulle driva verksamheten vidare. Han hade ett mindre ägande i det gamla bolaget och är dessutom fastighetsägare till de lokaler där bryggeriet håller till i Älvsbyn.

Med två månader kvar till jul kan Peder Björkman konstatera att han och de personer som nu är involverade i bryggeriverksamheten lyckades få ihop allting i tid till julen. Musten kommer finnas att köpa även i år vilket är viktigt för den nya satsningen.

– Det var det vi satsade på att vara igång med och det funkar fint. Vi kommer ut med julmusten i tid till jul, säger Peder Björkman.

Musten säljs inte bara i Norrbotten, försäljningen sker i hela Sverige

Nyckelbryggerier producerar i dag musten samt fyra olika läs på en och en halvlitersflaska. 

– Vi kör samma koncept med musten i år. Sedan ser vi över nästa år, vad har vi för idéer på produkter då. Vi ser över produktfloran. Det som funnits tidigare och inte gått så bra får vi kanske lägga på is och det vi ser går bättre får vi "rampa upp", säger Peder Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!