Nyckelbryggerier har sedan 2007 haft sin verksamhet i Älvsbyn men innan dess var Nyckelbryggerier ett Luleåbryggeri som höll till i centrala Luleå, vid Bergnäsbrons fäste på stadshalvön.
Verksamheten var stabil under många årtionden men i slutet av 80-talet blev det skakigt och bryggeriet lades så småningom ner för att sedan startas upp igen på Kallax i början av 2000-talet, en satsning som inte höll mer än något år. 2005 återupptogs verksamheten och 2007 startades produktionen upp i Älvsbyn.
I fredags ansökte Aktiebolaget Nyckelbryggerier om konkurs. Sex anställda berörs.
– Det är kostnadsökningar. Framför allt har fraktkostnaderna gått upp fruktansvärt mycket och råvarukostnaderna har också gått upp, säger Per Lindquist Omberg, styrelseordförande i det konkursade bolaget.
Det har enligt Per Lindquist Omberg varit svårt för Nyckelbryggerier att hålla en stabil likviditet när frakt- och råvarupriser kan öka från en dag till en annan, samtidigt som bryggeriet inte kan justera sina priser lika snabbt för att parera. Inkomsterna är även säsongsbaserade.
Bryggeriet tillverkar läsk och vildsoda men det är framför allt musten som är storsäljaren, den står för 45 procent av omsättningen. Musten har vunnit flera smaktester men är också dyr.
– Det finns stora drakar som kan hålla lägre priser. Man kan säga att pandemin gynnade inte de små bryggerierna och inflationen har ställt till det. Vi har haft ganska exklusiva varor, vår julmust kostar runt 50 kronor i butik och vi sålde väl vettigt av den i julas men det märks att folk tvingas välja, säger Per Lindquist Omberg och fortsätter:
– Om Apotekarnes kostar 9,95 på kampanj och sedan står vår flaska bredvid som är mycket snyggare, bäst i test och så vidare men kostar 50 kronor...det är svårt för en barnfamilj.
Många har trott på konceptet med drycker baserade på vatten från Nyckelbryggeriers egna källa i Älvsbyn. Vi har genom åren rapporterat om att flera kändisar investerat i bolaget eller inlett samarbete. TV4-profilen Steffo Törnqvist är en, artisten Petter en annan.
– Vi har kämpat, vi har stöttat bolaget och vi har försökt både med arbetsinsatser och kapital att få det här att vända. Det är väldigt synd, säger Per Lindquist Omberg.
– Vi har haft jättebra support från kommunen på alla sätt och vi har fått jättebra support med instegsjobb från arbetsförmedlingen. Och sen har vi lagt in så jädra mycket stålar själva som vi givetvis förlorar här. Man ska inte skylla på nån men...det är tråkigt.
Jerker Gramner, advokat hos Kaiding, är konkursförvaltare och han tilldelades ärendet i fredags.
– Jag har precis hunnit besöka bryggeriet, träffat personalen och se till att de får ut sina löner genom lönegarantin. Vi ska påbörja inventeringen under dagen och ska undersöka vad vi ska göra, om vi ska avveckla eller om det finns någon som är villig att ta över, säger Jerker Gramner.
Det är tidigt i processen och Jerker Gramner tror att han hunnit skaffa sig en tydligare bild över bolagets ekonomi, skulder och tillgångar i slutet av veckan. I nuläget är det ingen större produktion i gång, fokus ligger på att få ut det som gjorts i butik.
– Det är framför allt musten till påsk som vi kanske kan få ut, där är det högsäsong nu. Sedan får vi börja se om det är någon som är villig att ta över, förhoppningsvis är det så, säger Jerker Gramner.