Succéföretag får kritik: "Vill inte skapa rädsla"

Pernilla Wahlgren gör reklam för deras luftrenare och fjolåret blev en succé med 130 miljoner i omsättning. Men nu anklagas Luleåföretaget Ozoneair för aggressiv och vilseledande marknadsföring – som skrämmer sjuka, barnfamiljer och gamla. "Vår avsikt har aldrig varit att skapa rädsla", skriver bolaget i mejlkommentar.

Ozoneairs ägare och vd Johan Lundberg vill inte själv kommentera kritiken från Konsumentverket, utan hänvisar till marknadschefens mejlsvar.

Ozoneairs ägare och vd Johan Lundberg vill inte själv kommentera kritiken från Konsumentverket, utan hänvisar till marknadschefens mejlsvar.

Foto: Petra Älvstrand / frilans

Luleå2024-02-23 10:41

Vi har i tidigare artiklar skrivit om framgångssagan Ozoneair, Luleåföretaget grundat 2015 som tillverkar luftrenare i Kina. 

2023 hade bolaget en omsättning över 130 miljoner kronor, samtidigt som folkkära Pernilla Wahlgren blev företagets ambassadör och har setts i reklamfilmer och annonskampanjer sedan i höstas. 

Norrbottens-Kuriren erfar dessutom att Ozoneair väntas få klartecken av kommunen för en expansion på hemmaplan genom att etablera första fabriken i Luleå, vilket kan generera 60-80 nya arbetstillfällen.

undefined
Hösten 2023 inledde Ozoneair en större reklamkampanj med den folkkära artisten Pernilla Wahlgren, som är företagets affischpelare och ambassadör.

Men nu riskerar företaget ett stort pr-mässigt bakslag.

Konsumentverket har granskat Ozoneair och hittat allvarliga brister i marknadsföringen.

På företagets hemsida, i sociala medier och via reklamfilmer har bolaget – enligt myndigheten – gjort reklam för sina luftrenare på ett både "vilseledande" och "aggressivt" sätt – som anses anspela på utsatta målgruppers sjukdomsrädsla. 

Bland annat kritiseras Ozoneair för informationen kring Oxyplasma-teknologin och produkten Purify. 

I marknadsföringen hävdas att luftrenarna på två timmar kan ta bort "99,99 procent" av alla skadliga luftpartiklar – bakterier, mögel och allergener – och att siffrorna ska vara ”vetenskapligt validerade” i ”testrapporter”. 

Det framgår dock inte vilka som genomförde testerna – och Konsumentverket betraktar dem inte ens som vetenskapliga. 

undefined
Konsumentverket har granskat Ozoneair och hittat allvarliga brister i marknadsföringen.

Myndigheten framför också andra graverande invändningar mot Ozoneair, som att luftrenarna i reklamen påstås bota allergier. Konsumentverket hänvisar till EU:s så kallade "svarta lista" och Marknadsföringslagen, där det fastslås att det inte är tillåtet att oriktigt påstå att en produkt kan bota sjukdomar.

Lika allvarlig är kritiken mot den ”aggressiva marknadsföring” som företaget riktar mot barnfamiljer och pensionärer, även sjuka med luftrörsbesvär, allergier och astma. 

Här menar Konsumentverket att Ozoneair medvetet skrämmer utsatta målgrupper för att få dem att köpa deras produkter. 

Därför uppmanas företaget att omedelbart sluta med reklamen samtidigt som Konsumentverket kräver en lista på åtgärder som förbättrar marknadsföringen senast i början av mars.

undefined
Ozoneairs ägare och vd Johan Lundberg vill inte själv kommentera kritiken från Konsumentverket, utan hänvisar till marknadschefens mejlsvar.

Vi har sökt en telefonintervju med ägaren Johan Lundberg men han hänvisar till att företaget endast väljer att svara på frågor rörande kritiken via mejl. 

Inledningsvis i mejlet konstaterar bolaget att Ozoneairs avsikt "alltid har varit att utbilda konsumenterna om vikten av god luftkvalitet" och de beklagar om marknadsföringen uppfattas på ett annat sätt. 

Samtidigt försvarar de påståendena om att produkterna är "vetenskapligt validerade" men medger att kommunikationen kring "testrapporten" kunde ha varit bättre. 

"Vi inser att det kunde presenteras tydligare och kommer att uppdatera och inkludera mer detaljer kring det", skriver Ozoneairs marknadschef.

undefined
Succéföretaget Ozoneair i Luleå, som tillverkas luftrenare i Kina, får allvarlig kritik av Konsumentverket som menar att de använder aggressiv och vilseledande marknadsföring – som anspelar på utsatta målgruppers sjukdomsrädsla.

När det gäller kritiken om att marknadsföringen skrämmer upp utsatta målgrupper svarar han:

"Vår avsikt har aldrig varit att skapa rädsla (...) Vi inser dock att vår kommunikation behöver finjusteras för att säkerställa att vårt budskap framförs på ett informativt och känsligt sätt utan att framstå som aggressivt".

På direkta mejlfrågor beklagar företaget bristerna i marknadsföringen. 

– Det finns alltid utrymme för förbättring. Vi strävar efter att kontinuerligt utvärdera och anpassa vår kommunikation för att säkerställa att den är både effektiv och respektfull mot våra kunder. I ljuset av Konsumentverkets synpunkter ser vi nu en möjlighet att ytterligare förbättra vårt tillvägagångssätt.

Ozoneair utlovar nu en "grundlig översyn" rörande all marknadsföring framöver.

– Detta innefattar att se över språket vi använder för att undvika potentiellt vilseledande eller aggressiva formuleringar. Vi planerar också att stärka vårt samarbete med oberoende experter för att säkerställa att våra hälsopåståenden är vetenskapligt underbyggda. Utöver detta kommer vi att öka vår transparens kring de tester och studier vi hänvisar till, skriver marknadschefen till Norrbottens-Kuriren.

Ozoneair har även tidigare kritiserats för sin vilseledande marknadsföring. Redan 2020 fälldes Luleåföretaget av Reklamombudsmannen efter annonsering där deras produkter felaktigt påstods kunna "bota" sjuka, mögelskadade hus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!