Dragkampen handlar om en ny industrietablering som beräknas att skapa 60-80 arbetstillfällen. Företaget är beredd att investera mellan 90-120 miljoner kronor för att flytta sin produktion av luftrenare från Kina till Norrbotten.
För tre år sedan såg allt ut att vara förberett inför en etablering i närheten av Storhedens industriområde. Företagsledningen var förtjust över den erbjudna industrifastigheten som innebär en närhet till järnväg via godsterminalen i Gammelstad.
En PFAS-förorening satte stopp för bygglovet.
Efter 13 månader av tystnad valde Ozoneairs ägare Johan Lundberg i förra veckan att rikta kritik mot Luleå kommuns hantering av ärendet. Företaget är inne i en expansiv period och vill utöka sin produktionskapacitet.
Nu har Bodens, Piteås och Älvsbyns kommun tagit kontakt i hopp om att locka till sig industrisatsningen.
– För vår del är frågan öppen, men vi förväntar oss en lägesrapport från Luleå kommun innan vi tar nästa steg. Vi behöver ett bättre beslutsunderlag, betonar Johan Lundberg.
Kan det bli aktuellt att Ozoneair väljer att investera i Kina?
– Allt är möjligt i det här läget.
I den senaste rankingen över företagsklimatet bland landets 290 kommuner placerade Svenskt näringsliv i september 2023 Luleå kommun på en 270:e plats.
Fredrik Hansson, vice ordförande i kommunstyrelsen, är kritisk till hur ärendet om Ozoneairs etablering har hanterats.
– Vi har inlett ett större arbete för att förbättra vårt företagsklimat. Jag hoppas att det här är en tillfällig plump i protokollet. I den här frågan finns en problematik med förorenad mark, men vi måste absolut kunna hålla dialogen öppen med Ozoneair och ge dem löpande information om var ärendet är på väg.
Han säger sig att ha skickat ett sms till Johan Lundberg och hoppas på ett lunchmöte i närtid.
– Jag kan i dag inte svara på var ärendet ligger. Det är under utredning. Jag har bett om att få till stånd ett internt möte för att sätta mig in i frågan, understryker Fredrik Hansson.
Går det att sanera den utpekade industrifastigheten?
– Jag vet inte ens om det är möjligt. Det innebär enorma kostnader att sanera en PFAS-förorening. Om det kommer att kosta 100 miljoner kronor, så kanske det inte ens blir aktuellt. I det läget vore det bättre att erbjuda annan mark, men det är inget som jag vill spekulera om i det här läget.