För snart ett år sedan berättade vi att polisen inte längre rymdes i sina gamla lokaler i Rättscentrum, medan verksamheten plågades av ständiga byggrenoveringar och mögelsaneringar.
Polishuset har blivit alltför omodernt även i egenskap av skyddsobjekt, då kraven på skalskydd och andra praktiska funktioner har skärpts över tid.
– Vår nuvarande fastighet räcker inte till för vad som krävs av ett polishus framåt 2030. Det är inte byggt för de flöden vi har numera. Att huset funkade på 70-80-talet är en sak men allting förändras, inte minst regelverken för hur exempelvis en arrest eller en reception ska vara utformad och även utifrån säkerhetsläget i stort, säger Petra Hinterthaner, tillförordnad polisområdeschef i Norrbotten.
Därför har myndighetens lokalförsörjningsenhet nyligen fattat ett första beslut om att samtliga verksamheter på sikt måste lämna kvarteret för att i stället inrymmas i ett helt nytt polishus.
– Det är ett delbeslut men inriktningen är att vi ska börja planera för ett nytt polishus. Specialfastigheter, vår nuvarande hyresvärd, har också meddelats om detta, säger Hinterthaner.
Men vägen till ett nytt polishus i Luleå är lång, inte minst med tanke på den skriande bristen på attraktiva tomter i mer centrala lägen i Luleå.
– Det som väntar först är att hitta en ny hyresvärd, fastighetsägare eller en tomt där vi kan bygga nytt. Och det kan handla om både privat eller kommunal mark. Sedan påbörjas arbetet med ritningar med mera innan nya beslut tas gällande själva byggentreprenörerna.
Vad tror du om tidshorisonten?
– Det som har nämnts är att det tar åtta år från en första upphandling av tomt eller fastighetsägare till att man får bygglov och har klart med entreprenörer. Först därefter kan själva byggnationerna påbörjas.
Har du själv några önskemål vad gäller placeringen av det nya polishuset?
– Egentligen inte. Det viktiga är att det blir så tillgängligt som möjligt för allmänheten.
Men Petra Hinterthaner konstaterar också att polishuset bör byggas i nära anslutning till de större in- och utfartslederna till Luleå, exempelvis Riksväg 97 eller E4, med tanke på polisens utryckningsverksamhet.
– Där har vi ungefär samma behov som Räddningstjänsten, samtidigt som vi också måste vara mer tillgängliga än dem.
Samtidigt är det oklart om nuvarande verksamheterna blir kvar i Rättscentrum fram tills att det nya polishuset står färdigt.
Redan i dag huserar hundförarna, trafik- och it-avdelningen samt HR på Midgårdsvägen, medan andra verksamheter och även Åklagarkammaren har flyttat, liksom Kronofogdemyndigheten.
Dessutom har totalrenoveringen av fastigheten drabbats av stora förseningar, vilket påverkar arbetsmiljön negativt.
– Läget är ansträngt. Att sitta i förhör och annat med ständigt pågående byggarbeten är inte optimalt. Vi jobbar ju mycket digitalt numera men det går ibland inte ens att höra vad som sägs på mötena på grund av allt buller.
Utrymmesbristen har inte heller minskat, trots att många verksamheter har lämnat fastigheten.
– Vår tillväxt ökar hela tiden och medarbetarna har fått flytta under renoveringarnas gång, när hela våningsplan står tomma. Inte helt enkelt med all utrustning som ingår i polisarbetet. Men under våren ska renoveringarna vara färdiga i vår flygel, säger Petra Hinterthaner.