Polishuset i Luleå kan flytta: "Vi är för trångbodda"

Polisen kan vara på väg att lämna Rättscentrum – samtidigt som renoveringarna fortsätter. Myndigheten ryms inte längre i sina gamla lokaler och nu ska personalstyrkan dessutom växa kraftigt. "Vi är för trångbodda i dag", säger beredaren Johan Persson Åkerström.

Växtvärk, mögelsanering och omoderna lokaler. Polishuset i Luleå har skriande behov och följden kan bli att hela myndigheten flyttar ut ur Rättscentrum i kommande år. "Vi har inte tillräckligt med lokaler på Skeppsbrogatan", säger polisinspektören och ansvarige beredaren Johan Persson Åkerström.

Växtvärk, mögelsanering och omoderna lokaler. Polishuset i Luleå har skriande behov och följden kan bli att hela myndigheten flyttar ut ur Rättscentrum i kommande år. "Vi har inte tillräckligt med lokaler på Skeppsbrogatan", säger polisinspektören och ansvarige beredaren Johan Persson Åkerström.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-02-08 06:00

Polismyndigheten lider av rejäl växtvärk. Förra S-ledda regeringen satte 2017 målet om 10 000 fler polisanställda till år 2025, vilket nationellt innebär drygt 38 200 poliser, och nuvarande borgerliga regeringen har minst lika stora ambitioner. 

Personaltillväxten påverkar i högsta grad även myndigheten i norr och därför börjar det gamla polishuset i kvarteret Lejon på Skeppsbrogatan i Luleå vara alltför begränsat. 

undefined
Polishuset i Luleå genomgår just nu omfattande mögelsanering och renoveringsarbeten som kommer fortsätta i flera år till. "Det har flutit på bra, trots brist på dagsljus. Stor förståelse från personalens sida", säger polisinspektör Johan Persson Åkerström.

Redan i dag har flera verksamheter flyttat ut därifrån. Hundförarna, trafik- och it-avdelningen samt HR huserar numera på Midgårdsvägen, och även andra verksamheter har utlokaliserats till andra delar av staden.

– Vi har inte tillräckligt med lokaler på Skeppsbrogatan. Det är heller ingen hemlighet att polisen står inför en stor tillväxt, med politiska beslut om att landet ska få fler poliser, säger polisinspektör Johan Persson Åkerström, beredare i kansliet för polisområde Norrbotten och ansvarig för fastighetsfrågan lokalt i Luleå.   

Dessutom utlokaliseras i allt högre utsträckning nationella polisverksamheter till Norrbotten och polishuset.

– Vi har regionala och nationella ”avknoppningar” i huset i dag, så vi blir alltfler som ska dela på lokalerna.

undefined
"Nya polishus har mer moderna snitt vad gäller flöden in och ut, från godsmottagningar till personalingångar och allt som har med polisverksamhet att göra. Våra fordon blir dessutom större", säger polisinspektör Johan Persson Åkerström.

Kraven på polishusets skalskydd och andra praktiska funktioner har också skärpts över tid. Persson Åkerström jämför med exempelvis nyinvigda polishuset i Kiruna

– Nya polishus har mer moderna snitt vad gäller flöden in och ut, från godsmottagningar till personalingångar och allt som har med polisverksamhet att göra. Våra fordon blir dessutom större, samtidigt som fler ska jobba här, och det kräver större garageytor. 

En följd av polisens expansion kan därför bli att all verksamhet på sikt flyttar ut från Rättscentrum, där polisen ända sedan invigningen 1976 har funnits i nära samverkan med tingsrätten, Kriminalvården och tidigare även Åklagarkammaren. 

Regionala lokalförsörjningsenheten i Umeå inledde en förstudie hösten 2023 i dialog med fastighetsförvaltaren Specialfastigheter kring framtiden för polishuset, vilket ska leda fram till ett inriktningsbeslut i vår.

undefined
"Det är ingen hemlighet att polisen står inför en stor tillväxt, med politiska beslut om att landet ska få fler poliser", säger Johan Persson Åkerström, polisinspektör och beredare.

I korthet utreds två scenarion:

  1. Polisen blir kvar i Rättscentrum men då kräva stora ombyggnationer.
  2. All nuvarande verksamhet flyttar in i ett helt nytt polishus på en annan tomt i Luleå.  

Projektledare Lina Hansson inom lokalförsörjningsenheten vill inte i dagsläget gå in på hur mycket det befintliga polishuset skulle behöva byggas ut, eller vilka alternativa tomter som de tittar på.

– Tillväxten inom myndigheten är bidragande och vi ser över vilka lokalalternativ som vore bäst. Vi har gjort en marknadsundersökning men jag kan inte gå in på vad den gav för resultat.

Men om vårens inriktningsbeslut blir att flytta all resterande polisverksamhet till en ny fastighet måste en lämplig placering hittas för detta. 

Johan Persson Åkerström är samtidigt medveten om att kommunen redan i dag har en skriande brist på attraktiva tomter i mer centrala lägen.  

– En stor tomt krävs men de växer inte på träd. Sen finns det andra parametrar att utgå från också. Polishuset ska inte vara för långt borta från centrum och det måste finnas närhet till stora vägar med mera.  

Han ser samtidigt ett stort värde i att polisen i dag sitter i samma fastighet som tingsrätten och Kriminalvården.

– Det finns fördelar med att sitta så samlat som möjligt med övriga rättsvårdande myndigheter. Samtidigt har vi olika behov nu, och att samlokalisera har både för- och nackdelar. 

undefined
Polishuset i Luleå genomgår just nu omfattande mögelsanering och renoveringsarbeten som kommer fortsätta i flera år till. "Det har flutit på bra, trots brist på dagsljus. Stor förståelse från personalens sida", säger polisinspektör Johan Persson Åkerström.

Hur går tongångarna bland medarbetarna kring en eventuell flytt?

– Många undrar vad som kommer hända härnäst, det finns säkert olika åsikter bland medarbetarna, men vi har inte så mycket mer information till dem ännu.  

Parallellt med förstudien kring polishusets framtid fortsätter mögelsaneringen och totalrenoveringen som påbörjades i fjol, ett arbete som pågår i flera år till.

– Provtagningar visade på mikrobakteriell tillväxt, så nu sker byten av alla ytterväggar. Arbetet med flygeln fortsätter fram till sommaren, innan byggställningarna tas bort där. Därefter fortsätter de med resterande byggnad, säger Johan Persson Åkerström.

Ett slutdatum för när renoveringsarbetet ska vara färdigt finns inte men Persson Åkerström berömmer medarbetarna.

– Det har flutit på bra, trots brist på dagsljus. Stor förståelse från personalens sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!