Kronofogden lämnar Rättscentrum – satsar på hemarbete

Kronofogden lämnar Rättscentrum efter cirka 40 år i huset. Nuvarande lokaler ska renoveras, medan personalen i allt högre utsträckning jobbar hemifrån. Samtidigt ökar arbetsbördan på grund av lånefällan. "Det syns tydligt i statistiken", säger kontorschef Roger Lindbäck.

Kronofogden byter adress från Rättscentrum till hörnet Sandviksgatan-Prästgatan vid årsskiftet. "De nya lokalerna krymper med 40 procent när vi inför mer aktivitetsbaserat arbete, utan fasta arbetsplatser", säger kontorschef Roger Lindbäck.

Kronofogden byter adress från Rättscentrum till hörnet Sandviksgatan-Prästgatan vid årsskiftet. "De nya lokalerna krymper med 40 procent när vi inför mer aktivitetsbaserat arbete, utan fasta arbetsplatser", säger kontorschef Roger Lindbäck.

Foto: Arkiv

Luleå2024-05-04 06:00

Kronofogdemyndigheten har länge utgjort en naturlig del av Rättscentrum i Luleå men det sexåriga hyresavtalet med Specialfastigheter löper ut i december och i stället flyttar verksamheten till betydligt mindre kontorslokaler i hörnet av Sandviksgatan och Prästgatan (Järnvägsesplanaden), med Diös som ny hyresvärd.  

En orsak till flytten är de stora renoveringar som väntar av Kronofogdens befintliga lokaler, i likhet med den totalrenovering som redan pågår i polishusets del av Rättscentrum. 

– Vi gjorde bedömningen att det blir svårt att sitta kvar under renoveringen, säger samordningsansvarige kontorschefen Roger Lindbäck.

undefined
Kronofogden byter adress från Rättscentrum till hörnet Sandviksgatan-Prästgatan vid årsskiftet. Ny hyresvärd blir Diös Fastigheter.

Men det finns också andra tungt vägande skäl. Redan under pandemin började alltfler av Kronofogdens handläggare, jurister, ekonomer och inspektörer arbeta hemifrån och därför har lokalbehovet minskat kraftigt.

– Vi hade tidigare arbetsplatser för alla cirka 100 anställda men vi nyttjar inte lokalerna till fullo längre. Därför krymper de nya lokalerna med 40 procent när vi inför mer aktivitetsbaserat arbete, utan fasta arbetsplatser. 

Drygt hälften av arbetstiden sker numera hemifrån, uppskattar Lindbäck, och Diös lokaler passar bättre för den mer flexibla arbetsmiljön. 

– Hemarbetet är inget tvång utan snarare en möjlighet, och medarbetarna har tagit emot detta bra. 

undefined
"Vi har alltfler ärenden att hantera men vi kan tyvärr inte rekrytera ny personal i samband med pensionsavgångar på grund av budgetskäl. Effekten blir att ärendena samlas på hög", säger Roger Lindbäck, Kronofogdemyndighetens kontorschef i Luleå.

Flytten innebär som en följd en hyressänkning för Kronofogden, även om Roger Lindbäck inte har några exakta siffror, och besparingen kommer lägligt då även myndigheten måste dra åt svångremmen nu.

Antalet medarbetare har inte blivit fler på Luleåkontoret de senaste åren, samtidigt som arbetsbördan har ökat betydligt – inte minst under fjolåret.

– Vi har alltfler ärenden att hantera men vi kan tyvärr inte rekrytera ny personal i samband med pensionsavgångar på grund av budgetskäl. Effekten blir att ärendena samlas på hög.

Vilka ärenden ökar mest?

– Vanliga lagsökningsärenden, betalningsförelägganden, småskulder och indrivningar. 

Alltfler privatpersoner fastnar i lånefällan?

– Ja, det syns tydligt i statistiken. Det är så samhällsutvecklingen har sett ut på grund av ökade räntor och annat. Däremot ser vi ingen större ökning ännu vad gäller exekutiva auktioner på fastighetssidan, säger Roger Lindbäck, Kronofogdens kontorchef i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!