Det svenska lantbruket har drabbats hårt av kriget i Ukraina då man tidigare importerat gödsel och foder från både Ukraina och Ryssland. Norr Media har tidigare rapporterat om mjölkböndernas och djuruppfödarnas situation. Lantbrukarnas riksförbund har vittnat om en kris i branschen och priset på böndernas produkter tvingas till höjningar på grund av skenande kostnader. Så även för äggen.
– Det kommer att bli ett högre konsumentpris, förklarar Viktor Boman, vd för Norrbottens största äggproducent Klöverbergsgården.
Äggprisen har länge varit låga sett till kostnaden för bönderna. Med pandemin, dåliga skördar och nu kriget i Ukraina har branschen råkat ut för en storm av omständigheter som kan tvinga upp priserna dramatiskt.
– Generellt så får bonden ungefär 80 öre per ägg. Vi ligger högre för att vi har ett högre kostnadstryck här uppe, men nu pratar man om att man måste upp med 50 öre per ägg för att få kostnadstäckning.
– Kostnadsökningen har pågått under en längre tid, men ungefär 30-40 öre av dessa kommer från den senaste tiden.
Under april går den andra prishöjningen på bara några månader igenom på ägg. Enligt Viktor Boman kan det märkas i vissa butiker redan under påskinköpen. För lokalproducenter som redan har lite högre priser blir det till att hålla tummarna för att konsumenterna fortsätter att handla det dyrare alternativet.
Kommer konsumenterna behöva vänja sig vid dyrare ägg?
– Jag tror att det är den enda förutsättningen vi har för att vi ska få behålla en svensk produktion. Vi måste få betalt, annars kan vi inte finnas kvar.
På Klöverbergsgården har man 30 000 värphöns som värper ungefär 28 000 ägg per dag. Det innebär många djur att mätta. Viktor Boman uppskattar att kostnaden för hönsens mat ökat med 100 procent det senaste året.
– Det är den största kostnaden som vi har i vårt företag.
– De som har varit i branschen i 40 år säger att de aldrig har varit med om så stora kostnadsökningar någon gång tidigare.
Flera av riksdagens partier har öppnat för att stötta med krispaket på miljarder till landets bönder, och regeringen har sedan tidigare beslutat om ett paket på en miljard kronor. Pengar som inte lär nå bönderna förrän i slutet av året och som knappast täcker kostnadsökningarna, enligt Viktor Boman.
– För oss är det drygt 200 000 kronor som vi skulle få på den miljarden. Får vi ytterligare pengar så bidrar ju det, men om vi bara tar foderkostnaden så har den ökat med fyra miljoner kronor för ett år på vår gård.
Just nu är det svårt att säga hur mycket mer kostnaderna för bönderna kan komma att stiga. Mycket beror på Ukrainas möjligheter till att börja så igen.
– Om de inte får så blir det ingen skörd till höst heller och då kan det påverka priserna mer framgent. Vi har lager så att vi klarar oss till nästa skörd, men om det blir brist då så påverkar det kommande år.
– Det är ett jättesvårt scenario. Jag försökte sätta budget för året men det går ju inte. Man får ta var dag som den kommer.
Behovet av att kunna vara självförsörjande har lyfts som en viktig punkt på senare tid. Just äggproduktionen anses ligga på en bra nivå i landet, men det är en sanning med modifikation menar Viktor Boman.
– Insatsvarorna för äggen är vi långt ifrån självförsörjande på, så där går det ganska snabbt om vi inte får spannmål hit. Så man kan slå hål på det påståendet.