Rysk naturgas i gödseltillverkning: "Hysteriska priser"

Rysk naturgas används i tillverkning av den kvävegödsel som köps av lantbruken. Det senaste året har priset fyrdubblats. "Det är rent hysteriska prisökningar", säger Tomas Nilsson på Lantmännen.

Lantbrukare i norr köper största delen av sin kvävegödsel från den norska storkoncernen Yara, som använder sig av rysk naturgas vid tillverkningen.

Lantbrukare i norr köper största delen av sin kvävegödsel från den norska storkoncernen Yara, som använder sig av rysk naturgas vid tillverkningen.

Foto: Yara

Norrbotten2022-04-12 13:00

Den kvävegödsel som används av lantbrukarna i norr köps till största delen av den norska storkoncernen Yara. Och de använder rysk naturgas vid tillverkningen.

– Vi använder samma naturgas som resten av Europa, säger Brede Hertzenberg, kommunikationschef vid Yara International.

Tomas Nilsson, vid Lantmännen i Norrbotten, säljer gödsel och kraftfoder till lantbrukare runt om i norr.

– Det är rent hysteriska prisökningar som drabbar lantbruken hårt. Det beror främst på kriget i Ukraina, men även på energiomställningen, säger han.

Lantbruken är helt beroende av konstgödsel. Yara har närmare 13 000 anställda och är en av världens största försäljare av gödsel och jordbrukskemikalier.

Företaget har länge varit beroende av rysk naturgas för att tillverka kvävegödsel i sina anläggningar runt om i Europa. 

– Vi använder oss av samma naturgas och ledningar som resten av Europa. Vi har gjort oss mindre beroende av Ryssland och följer alla sanktioner, säger Brede Hertzenberg.

Men innebär det att ni fortfarande använder er av rysk naturgas?

– Ja, som resten av Europa. Det är inget brott mot sanktionerna, säger Brede Hertzenberg

För ett år sedan kostade kvävegödsel 3 kronor kilot. När kriget i Ukraina började låg priset på 7,50 och nu är det uppe i 11,70 kronor kilot. Nästan en fyrdubbling på ett år. 

– Det är en fruktansvärd prisutveckling för lantbrukarna som ju är beroende av kvävegödsel, säger Tomas Nilsson.

Även det kraftfoder som lantbrukarna behöver har blivit dyrare.

– För ett år sedan kostade det 3 kronor kilot. Nu kostar det 5,50 kronor kilot. Det är nästan en fördubbling av priset, säger Tomas Nilsson.

Kraftfoder görs bland annat av spannmål. Där har Ryssland och Ukraina varit stora leverantörer.

– Om man nu ska köpa in spannmål från andra länder så blir det en större konkurrens om det och det höjer priset. Rent teoretisk kan vi fortfarande köpa spannmål från Ukraina. Men i praktiken blir det svårt att producera och få ut det så länge kriget pågår, säger Tomas Nilsson.

Jenny Karlsson, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i Norrbotten, framhåller att situationen för lantbrukarna i Norrbotten nu försämrats snabbt.

– En lantbrukare med 80 kor drabbas av prisökningar på mellan 200 000 och 300 000 kronor per säsong, som en direkt följd av dyrare gödsel, kraftfoder och diesel, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!