Osäker framtid för Biffen

Passagerarantalet har ökat och utvecklingsplaner finns. Men om träbåten Biffen kommer köra vidare i Luleå är oklart i dag. Under onsdagen körde ägaren och kaptenen Rasmus Granberg två av Luleås kommunalråd sin rutt för att visa upp sin verksamhet och vad han bidrar med i sjöstaden Luleå.

Carina Sammeli, Evelina Rydeker, och Rasmus Granberg hade tur med vädret och fick en stillsam tur in i Norra hamnen. Rasmus Granberg hoppas att mötet mynnar ut i en förståelse för hans verksamhet, en verksamhet som han vill lyfta värdet på.

Carina Sammeli, Evelina Rydeker, och Rasmus Granberg hade tur med vädret och fick en stillsam tur in i Norra hamnen. Rasmus Granberg hoppas att mötet mynnar ut i en förståelse för hans verksamhet, en verksamhet som han vill lyfta värdet på.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-08-29 11:00

Under två års tid, mitt i högsommaren, har Luleåbon Rasmus Granberg kört sin stora träbåt mellan Karlsvik och Norra hamn. Träbåten, döpt till Biffen, har han själv renoverat och anpassat till den turbåtstrafik som är hans affärskoncept. 

Första sommaren förstördes till stor del av uselt väder. Det blev omkring 400 passagerare, i år har han mer än fyrdubblat siffrorna och passerat 1700 passagerare. Utvecklingen går åt rätt håll – men att få ihop det ekonomiska är ändå mycket svårt.

Under onsdagen bjöd han in Luleås kommunalråd som fick åka hans rutt för att få en insikt i hans verksamhet, en verksamhet han vill lyfta värdet på.

– Jag vill säga det att jag gör en välgärning för Luleå stad. Den här verksamheten som jag håller på med bidrar till Luleåbornas egen uppskattning av staden och även hos turister. Jag försöker prata fast dem, de kommer ju ingenstans när de är här i båten (skratt). Jag övertygar dem över hur bra det är att flytta hit, säger Rasmus Granberg.

undefined
I år har det varit nästan fyra gånger så många passagerare som i fjol. Bättre väder är en stor del av förklaringen. Men ska Rasmus Granberg fortsätta köra sin trafik i Luleås innerskärgård behövs stöd, enbart intäkter från turbåtstrafiken räcker inte till trots ökningen.

Rasmus Granbergs inbjudan till politikerna hoppas han ska mynna ut i att det går att fortsätta satsa på träbåtstrafiken. Han har förståelse för vad politikerna i sin roll kan, och inte kan, utlova men han hoppas att turen ska mynna ut i positiva saker.

– Jag försöker se möjligheter att få ett bra samarbete för jag bidrar till något i staden. Jag har redovisat vad jag har för biljettintäkter och jag kan säga att jag är en av de Luleåbor som har den absolut dyraste hobbyn just nu. Så visst, jag vill ju att det ska vara affärsmässigt och försöka hitta olika vägar till att nå det målet, säger han.

Efter några riktigt blåsiga dagar blev det en tämligen stilla och solig tur för Carina Sammeli (S) och Evelina Rydeker (MP), de två kommunalråd som åkte med.

– Den var jättehärlig. Det är ett fint inslag i vår sjöstad och båtliv här. Det var riktigt roligt, säger Carina Sammeli samtidigt som Rasmus Granberg lägger till båten vid bryggan i Norra hamn.

Vad kan då en kommun göra för att hjälpa till för en liten företagare inom turistbranschen? Att satsa på sommarturismen på samma sätt som kommunen gjort vad gäller vinterturismen är en konkret sak.

– Vi satsar en hel del på att utveckla besöksnäringen här. Vi har jobbat mycket med besöksnäringen på vintern men inte lika samlat koncept kring sommaren, säger Carina Sammeli.

Satsningen på vinterturismen har inneburit att ett antal företagare nu fått betydligt bättre snurr, vi har tidigare berättat om turistföretagaren Pontus Frank och hur han kunnat skala upp sin verksamhet tack vare de franska turisterna som kommer hit under vintern. 

undefined
Carina Sammeli, Evelina Rydeker, och Rasmus Granberg hade tur med vädret och fick en stillsam tur in i Norra hamnen. Rasmus Granberg hoppas att mötet mynnar ut i en förståelse för hans verksamhet, en verksamhet som han vill lyfta värdet på.

Luleå kommun vill gärna lyfta fram skärgården, båtlivet och närheten till vatten. Att det puttrar runt en stor träbåt i Luleås hamnar och innerskärgård gör sitt för att stärka den bilden.

– Det är ett klockrent koncept. Det är en vacker båt i en vacker stad och det hör ihop och därför vill vi också vara med att stötta så att den kan leva vidare. Vi förstår att det behövs stöttning på något sätt och då får vi ta reda på hur vi kan göra det på ett möjligt sätt, säger Evelina Rydeker.

Att sätta små företagare i kontakt med rätt personer och grupper inom kommunen som arbetar med främst skärgårdsutveckling är ytterligare en sak som kan hjälpa till.

– Till att börja med så har vi ett team som arbetar med att utveckla skärgårdsstaden, jag skulle säga att det troligtvis är där det skulle landa i, säger Carina Sammeli.

Rasmus Granberg försöker på sitt håll utveckla sin verksamhet och har i år lagt till olika turer utöver den trafik han kör mellan Karlsvik och Norra hamn. Turer upp efter älven, till Gråsjälören, Altappen och andra ställen är något han adderat till verksamheten. Rasmus Granberg konstaterar att fler gruppturer skulle ge en betydligt stabilare ekonomisk bas.

Idéer finns.

– Jag har planer med en annan turistföretagare att köra norrskensturer nu i september och oktober. För att se norrsken spegla sig i havet slår vad som helst, säger Rasmus Granberg.

I dag är det inte klart att han ska köra även nästa år, viljan finns men som det ser ut nu är det tufft.

– Under de förutsättningar jag nu har kommer jag troligtvis lägga ner verksamheten. Att driva verksamheten med enbart biljettintäkter är svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!