Efter snöskovandringen sitter Kyllian Benbelkacem, 16, från Lyon framför elden vid tältkåtorna med sin pappa.
– Fötterna är kalla som is, konstaterar han.
Men det har inte avskräckt honom.
– Det är fantastiskt att vara här och att se all snö, det är vackert.
Vilket var det mest spännande?
– Att gå med snöskor, det gillade jag verkligen.
35 minusgrader är ingen barnlek. Inte heller för en som vigt sitt liv åt utomhusaktiviteter. En stund före uppgjord tid ringer Pontus Frank som driver turistföretaget Explore Luleå och berättar att varken hans bil eller skoter startar hemma i Måttsund. Det får bli upphämtning av honom och hans fyraårige son följer med pappa till jobbet idag.
– Det finns ju två sätt att se på det. Å ena sidan är det ganska häftigt. Man lär sig mycket av att vistas ute i kylan. Å andra sidan är det extremt tufft att hantera den – det är mycket fordon och prylar inblandade och många människor som inte ska förfrysa sig och få köldskador, säger Pontus Frank medan vi närmar oss turistanläggningen i Mörön.
Från mitten av december till slutet av mars kommer mellan 140 och 165 fransmän i veckan till Luleå för att turista. De anländer på fredag och stannar i sju dagar. De bor på Scandic och delas in i åtta grupper som bussas ut till olika platser runt Luleå. Dagarna är späckade av aktiviteter, men de hinner även upptäcka Luleå centrum på egen hand.
Romain Ressicaud, 20, har rest till Sverige med sina två bröder och sina föräldrar och är lyrisk över det han får uppleva.
– Det är en sådan fin erfarenhet. Vi har haft kallt i Frankrike också, men inte så här kallt. Det är väldigt annorlunda jämfört med Frankrike. Landskapet är helt enastående.
Han har provat olika vinteraktiviteter och besökt Luleå centrum.
– Det är en trevlig stad. Vi promenerade på havet, berättar han.
Just nu värmer han upp sig i tältkåtan där de fått lunch som avslutning på besöket på Mörön, som han tycker varit givande.
– Det är coolt, för det är så vilt. Vi gjorde upp eld i skogen och lärde oss hur det är att leva på den här platsen med sådant här väder.
Men det är väldigt kallt, tycker han.
– Mina tår fryser, mina händer fryser, allt fryser. Det är därför jag klätt mig så här heltäckande.
Hur fick du idén att åka till Sverige?
– I sociala medier har mina vänner lagt ut bilder när de åker skidor och naturen verkade fantastisk. Jag pratade om det med min familj och vi bestämde oss för att åka hit och fira nyår.
Skulle du rekommendera det här till andra?
– Ja så klart. Kanske jag kommer tillbaka hit med mina vänner.
Det enda han inte hurrar för är maten.
– Frankrike är ju känt för sin mat. Jag föredrar fransk mat, så jag går mycket till McDonalds här, säger han leende.
Pontus Frank kommer från Göteborg och när han var 18 år startade han sitt första företag med klätterverksamhet och bastuflotte. Han utbildade sig till fjälledare för att kunna bredda sitt företag och när han flyttade till sin frus hemtrakter för åtta år sedan kände han direkt att det fanns potential att driva ett aktivitetsföretag i Måttsund.
Sedan dess har han dels arbetat med småskalig turism i närområdet och dessutom har han byggt upp höghöjdsbanan på Arcus camping. Därutöver har han varit med och startat Klätterhuset i Luleå, men är inte längre delägare i det.
Förutsättningarna ändrades radikalt när han via Luleå kommun fick kontakt med ett franskt turistföretag.
– Deras företrädare hade frågat om de fick komma med ett flygplan i veckan till norra Finland. Men de fick inte plats där med sitt stora koncept, så då rann det över oss. Vi har en liknande miljö och dessutom närheten till flygplatsen, berättar han.
Efter några möten bestämdes det att ett antal turistföretag i Luleå skulle hjälpas åt att skapa prova-på-aktiviteterna som fransmännen efterfrågade.
Pontus Frank köpte en gård i Mörön som han byggde till och anpassade till de nya behoven. Han har dessutom köpt tre stora tältkåtor, fyra badtunnor, ett stort antal snöskotrar, 45 par snöskor, lika många sparkar bland mycket annat. Det här är hans andra säsong med fransmännen.
Under veckan i Luleå får de prova att åka hundspann hos Luleå adventure i Ale, besöka Cape Wild och titta på älgar och samisk kultur i Bälinge, följa med på en guidad tur i Kyrkbyn och Hägnan och träffa tomten.
För egen del erbjuder Pontus Frank pimpling, snöskovandring, skoterturer och nordic skills, vilket innebär att turisterna får testa att gräva bivack, göra upp eld och lära sig hur man beter sig i kyla på vintern. Utöver grundutbudet kan de göra tillval – norrskensturer och "nature spa", det vill säga att bada badtunna utomhus och basta.
Från att jobba ensam med några timanställda guider har han idag två heltidsanställda och 12,5 säsongsanställda tjänster för guider plus några extra timanställda som hjälper till vid behov. Under vintersäsongen arbetar han själv sju dagar i veckan och telefonen ringer konstant.
Innan säsongen startar håller han en två veckor lång utbildning med guiderna och lär dem allt de måste kunna, inklusive första hjälpen.
Några av de anställda bor på gården, övriga utspridda i och runtomkring Luleå.
Audrey Migaud och Alice Bonnet serverar mat inne i tältet. De är två av de franska guiderna som jobbar i företaget. De började som au pairer i Stockholm och trivdes så bra att de bestämde sig för att stanna i Sverige och söka jobb via Arbetsförmedlingens hemsida.
Fransmännen gillar verkligen miljön här och är nyfikna på kylan och snön, berättar de.
– Första veckan klagade de lite, för att det var för varmt. De hade förväntat sig att det skulle vara kallare. De ju vill kunna åka hem till sina vänner efteråt och säga att det var minus 30 grader och att de sett snön och kylan – alla klichéer de hört om Sverige, berättar Alice Bonnet leende.
Paulina Agell är också guide och ska strax dra igång nästa snöskovandring ute på gården. Hon är ursprungligen från Kalix men har bott i Stockholm i många år.
– Jag lever ett lite speciellt liv, reser runt, har bott i husvagn och bil i snart två år och tar jobb där jag får vara utomhus.
Hon stormtrivs.
– Lokalpatrioten inom mig vurmar för naturen här och man får dela med sig av det. Det är också ett underbart team och det tror jag gör mycket.
Det är stor skillnad mellan att själv gilla att klättring och friluftsliv och att lära ut det till andra, berättar Pontus Frank.
– Som guide ska du själv inte frysa eller må dåligt, utan du ska kunna fokusera till hundra procent på gästerna så att de inte fryser, utan får en rolig upplevelse. Då kan du skoja med dem, guida och berätta om platsen, om djur och natur.
Att han arbetar med turism och aktiviteter bygger på ett intresse som följt honom sedan han var scout som barn.
– Det är som en röd tråd genom hela mitt liv – att gå ut och uppleva saker tillsammans och få hjälpa andra att ha roligt och lära sig nya saker. Jag tycker om att få bjuda på mig själv och det jag brinner för, att få andra att också se det och uppskatta det. Det är som att ge bort en julklapp på julafton, men nu ger jag bort en känsla eller upplevelse istället.