Luleåföretagare döms till fängelse för grovt ekobrott

Luleåföretagaren döms till nio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott. Mannen åsidosatte enligt domstolen bokföringsskyldigheten som tidigare vd i ett holdingbolag och redovisade inte aktieaffärer för hundratals miljoner kronor. "Det finns en plan kring hur vi går vidare", säger advokat Karoliina Ikonen Simu.

Luleåföretagaren döms till nio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott efter en stor ekobrottshärva åren 2013-2014. Domstolen sänkte straffvärdet av hänsyn till hans ålder och fysiska problem.

Luleåföretagaren döms till nio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott efter en stor ekobrottshärva åren 2013-2014. Domstolen sänkte straffvärdet av hänsyn till hans ålder och fysiska problem.

Foto: Arkiv

Luleå2024-04-25 14:51

Vi har i flera artiklar rapporterat om den profilstarke, numera pensionerade Luleåföretagaren som stod åtalad för grovt bokföringsbrott i en gammal ekobrottshärva från 2013-2014, när han var vd för ett holdingbolag som företagaren hade startat upp tillsammans med en självtitulerad ”it-miljardär” i Stockholm.

Båda var åtalade för grova bokföringsbrott rörande svindlande aktieaffärer, intäkter och fordringar uppemot 145 miljoner kronor men it-entreprenören frikändes vid första rättegången 2022 när tingsrätten ansåg att brottsligheten var av normalgraden – med preskriptionstid på fem år från konkursen 2017.   

För två veckor sedan avslutades rättegången rörande Luleåföretagaren, som förnekade brott. I stället menade mannen att han hade blivit förd bakom ljuset och dessutom hotats av entreprenören när han försökte ta kontroll över bokföringen.  

– Så förnedrande och fruktansvärt men... Jag blev utkastad från kontoret. "Kommer du hit igen, så får du stryk", sa han, uppgav Luleåföretagaren under rättegången.  

undefined
Luleåföretagaren döms till nio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott efter en stor ekobrottshärva åren 2013-2014. Domstolen sänkte straffvärdet av hänsyn till hans ålder och fysiska problem.

Under torsdagen meddelades domen och Luleå tingsrätt anser att den pensionerade Luleåbon gjorde sig skyldig till grovt bokföringsbrott för att han åsidosatte bolagets bokföringsskyldighet och underlät sig att utöva tillsyn och kontroll.

Sammantaget konstaterar domstolen att förhållandena kring holdingbolagets redovisning är väldigt "oklara".

Domstolen menar vidare att Luleåföretagaren i rollen som verkställande direktör har haft ett särskilt ansvar att se till att bokföringen i bolaget sköttes på föreskrivet sätt och dessutom att det handlar om mycket betydande belopp, vilket innebär att han sammantaget har gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott som alltså inte är preskriberat.

Domstolen anser dock att det har gått lång tid sedan brottet begicks och att straffvärdet ska sättas ned ytterligare med tanke på att Luleåföretagaren är gammal och har fysiska besvär. 

undefined
"Det går inte att komma ifrån att det handlar om väldigt gamla händelser, så detta är nog inget jag kommer överklaga", säger åklagare Andreas Bogseth vid Ekobrottsmyndigheten apropå det nio månader långa fängelsestraffet.

Tingsrätten dömer ändå Luleåföretagaren till nio månaders fängelsestraff, då den inte finner skäl till att han ska undgå fängelse avsett personliga förhållanden eller andra omständigheter. 

– Det känns rimligt. Det går inte att komma ifrån att det handlar om väldigt gamla händelser, så detta är nog inget jag kommer överklaga, säger åklagare Andreas Bogseth vid Ekobrottsmyndigheten som väckte åtalet.

Samtidigt tror han att utgången hade blivit en annan för den åtalade it-entreprenören, om Luleåföretagaren hade varit med vid den första rättegången 2022.

– Hade båda varit med då, tror jag att även it-miljardären hade dömts för grovt bokföringsbrott, säger Andreas Bogseth. 

undefined
"Det var inte uteslutet med andra alternativ än fängelse, även om åklagare skulle få bifall för sitt åtal", säger försvarsadvokaten Karoliina Ikonen Simu.

Karoliina Ikonen Simu, Luleåföretagarens försvarsadvokat, vill inte kommentera hur hennes klient har mottagit fängelsedomen men utesluter inte att tingsrättens beslut kommer överklagas. 

– Det finns en plan kring hur vi går vidare. Min klients uppfattning var hela tiden att bokföringen sköttes korrekt och så fort han förstod att något var fel, så agerade han. 

Därför motsätter hon sig också det nio månader långa fängelsestraffet.

– Vi håller inte med om att straffvärdet ligger på den här nivån. Det var inte heller uteslutet med andra alternativ än fängelse, även om åklagare skulle få bifall för sitt åtal, säger försvarsadvokaten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!