Ekobrottshärvan går långt tillbaka i tiden. Redan 2008 bildade Luleåföretagaren ett holdingbolag tillsammans med en framgångsrik affärsman inom it-sfären som under 2000-talet startade webbhotellverksamheter (hosting) och tjänade mångmiljonbelopp på sökmotortjänster.
2013 bytte holdingbolaget namn och följande år skedde den misstänkt grova ekonomiska brottsligheten, som senare upptäcktes när bolaget försattes i konkurs 2016.
Ekobrottsmyndigheten inledde en utredning och 2021 väcktes åtal mot Luleåföretagaren och affärsmannen rörande grova bokföringsbrott.
Av åtalet framgår att bokföring motsvarande 133 miljoner kronor inte hade redovisats för räkenskapsåret 2013, med ytterligare brister i bokföringen rörande intäkter och fordringar i samband med aktieaffärer på cirka 10 miljoner kronor under 2014.
Den aktuella tidperioden var näringslivsprofilen från Luleå verkställande direktör för bolaget, med affärsmannen som styrelseledamot.
Båda förnekade brott genom utredningen och 2022 hölls en första rättegång, när Luleåföretagaren uteblev från förhandlingarna.
Däremot prövades åtalet rörande affärsmannen i 50-årsåldern, som för övrigt fälldes för insiderbrott efter aktiefiffel samma period.
I förhandlingen beskrev it-miljardären att personal på Luleåföretagarens andra bolag skötte löpande bokföring även i den brottsmisstänkta verksamheten.
Vidare framkom att han förgäves försökte få tillgång till bokföringen i mejlkontakt med Luleåbon.
”Då jag upprepade gånger har begärt att få bokföring och tillgång till rapporter kommer jag nu begära utgång ifrån styrelsen", skrev affärsmannen våren 2014.
Luleå tingsrätt beslutade att frikänna honom vid en dom i december 2022.
Domstolen menade förvisso att affärsmannen hade brustit i tillsynen av bokföringen men ansåg inte att det fanns förutsättning att bedöma brottet som grovt.
Därmed hade också preskriptionstiden för brottet av normalgraden löpt ut efter fem år.
På onsdag stundar rättegången rörande Luleåföretagaren som ännu misstänks för grovt bokföringsbrott, som har tio års preskriptionstid och kan ge upp till fem års fängelsestraff.
Vid förhandlingarna ska flera revisorer höras rörande insynen i bokföringen i det konkursade holdingbolaget.
Det är okänt varför Luleåbon inte närvarande vid förra rättegången men Frivårdens personutredningar visar att mannen – i dag pensionär – har vacklande hälsa.
Frivården anser också att mannens ålder bör beaktas rörande straffpåföljden.
Den förre Luleåföretagaren har även informerats om att samhällstjänst kan vara ett alternativ.
"För djävligt det som har hänt... Men att jag på något sätt medvetet skulle ha försökt lura och svindla... Jag har inte gjort något med uppsåt", sa Luleåföretagaren i förhör.
Karoliina Ikonen Simu, mannens försvarsadvokat, konstaterar att det handlar om ett gammalt ärende och att hon troligen anför att bokföringsbrottet är av normalgraden, vilket i så fall innebär att det ska bedömas som preskriberat.
– I övrigt har vi bestämt att vi just nu inte något att kommentera, säger Ikonen Simu.