Han är Årets Luleåbo 2024! • Här tar succékocken emot priset

Han lagar mat – inte skolmat. Det kan vara hemligheten bakom Mikael Jakobssons framångsrecept när det gäller matlagningen på Örnässkolan i Luleå. Norrbottens-Kurirens läsare har röstat fram honom till Årets Luleåbo 2024. "Det var inte det man hade tänkt sig", säger han glatt överraskad över uppmärksamheten.

Mikael Jakobsson är Årets Luleåbo 2024, till vardags köksansvarig på Örnässkolan i Luleå. Här överlämnar Norrbottens-Kurirens chefredaktör Anton Olofsson den traditionella tavlan över Norra hamn.

Mikael Jakobsson är Årets Luleåbo 2024, till vardags köksansvarig på Örnässkolan i Luleå. Här överlämnar Norrbottens-Kurirens chefredaktör Anton Olofsson den traditionella tavlan över Norra hamn.

Foto: Magnus Tosser

Luleå2024-07-04 15:36

Nyheten i korthet

  • Mikael Jakobsson, köksansvarig på Örnässkolan i Luleå, har utsetts till Årets Luleåbo 2024 av Norrbottens-Kurirens läsare för sitt arbete med skolmaten.
  • Jakobsson har förändrat skolmaten genom att laga hemlagade rätter, konsultera eleverna om deras matpreferenser och publicera menyer på sociala medier.
  • Han började som kock för 27 år sedan och har tidigare jobbat på Tallkotten och Region Norrbotten.

Det är i detaljerna det sitter.

Nu för tiden får skolan själv bestämma över maträtterna på menyn vilket "ger en annan kärlek till maten", som Mikael Jakobsson beskriver det. Till exempel byts processad mat ut.

– Jag tog bort fiskpinnarna och kör pankopanerad fisk, säger han.

Bilder på dagens lunchmeny läggs upp på sociala medier i förhoppning om att elever som kanske tänkt skippa lunchen ändå styr stegen mot matsalen.

– Jag brukar kunna sätta mig ned med ett gäng elever och fråga vilken mat de vill ha, så kanske de får in det på matsedeln. Vi kör åtta veckors matsedel, och byter ut rätter som kanske inte funkar, säger Mikael Jakobsson, 45.

Han började arbeta som kock för 27 år sedan och har bland annat jobbat på Tallkotten och Region Norrbotten innan han för drygt ett år sedan gick över till att bli köksansvarig på Örnässkolan.

undefined
Mikael Jakobsson i Örnässkolans matsal när Sveriges mästerkock 2023 Nazuk Turdieva var på besök tillsammans med Norrbottens-Kurirens reporter Anders Appelgren som hade i uppdrag att testa skolmaten. Testpatrullen gillade vad de åt.
undefined
En pastagratäng som är laktosfri, med soltorkade tomater, lök och paprika var en av maträtterna som Kurirens testpatrull åt på Örnässkolan.

I februari fick hans skolrestaurang besök av Nazuk Turdieva som vann Sveriges mästerkock 2023. Hon provsmakade skolmaten och gav omdömden.

– Jag är positivt överraskad. Stor valmöjlighet med grönsakerna framförallt. Det är välsmakande, det känns att det är hemlagat, sade Turdieva.

Mikael Jakobsson gör ingen skillnad på dem han lagar maten till.

– Jag ser eleverna som gäster, annars tänker man lite fel, säger han.

Minns du själv skolmaten från när du var ung?

– Jag åt det mesta. Vi hade en kokt fisk som jag inte åt. De hade kört den alldeles för länge, säger Mikael Jakobsson som var elev på Hertsöskolan en gång i tiden.

undefined
Du är vinnaren! I strålande solsken fick skolkocken Mikael Jakobsson ta emot priset Årets Luleåbo 2024 av Anton Olofsson. "Det känns bra", säger Mikael.
undefined
Succékocken! Mikael Jakobsson är Årets Luleåbo 2024. Framröstad av Norrbottens-Kurirens läsare. "Det bästa med Luleå måste vara närheten till vår otroligt fina skärgård", säger han.
undefined
Årets Luleåbo 2024.
undefined
Mikael Jakobsson är Årets Luleåbo 2024.

På torsdagen överraskades han hemma i villaträdgården på Örnäset under sol och klarblå himmel. Norrbottens-Kurirens chefredaktör och ansvarige utgivare Anton Olofsson delade ut priset Årets Luleåbo 2024 i form av blommor och en tavla över Norra hamn.

Ett ärofyllt uppdrag för en chefredaktör.

– Det har blivit en härlig tradition att få uppmärksamma personer som gör något viktigt och bra för Luleå. Dels vill vi som tidning själva bidra till att vara en sådan aktör i staden, men även lyfta fram andra. Extra fint också att det är våra läsare som utser vinnaren genom sitt engagemang, säger Anton Olofsson.

Om framtiden säger Mikael Jakobsson att "det är bara att fortsätta köra" och att ett nytt, större stekbord står på önskelistan till skolköket. Det skulle öppna möjligheterna för att göra fler maträtter.

– De tog bort stekborden förr i tiden, de körde allt i ugnen. Jag är lite emot det, för det blir inte lika gott. Du får inte stekytan på en korv som är tillagad i ugnen, säger Örnässkolans succékock och Årets Luleåbo.                                                                                                                            

Motiveringen

undefined
Mikael Jakobsson är Årets Luleåbo 2024.

Mikael Jakobsson nominerades till Årets Luleåbo för sitt arbete och driv att skapa matglädje inom skolbespisningen. Det är Norrbottens-Kurirens läsare som nominerar och sedan röstar fram en vinnare. 

Så här löd motiveringen:

"Skapar matglädje på Örnässkolan och visar att det går att laga näringsriktig, god och omväxlande skolmat som mättar elevernas magar varje lunch. Brinner verkligen för sitt uppdrag, vilket märks i slutresultatet och de goda omdömena som kommer från alla som besöker matsalen".

Vinnare genom åren

2006: Företagaren Jan Hansson

2007: Musikprofilen och bankmannen Erik Sundström

2008: Skådespelaren Harry Nyman

2009: Läkaren Leo Hassler

2010: Musiktrion Movits

2011: Genusvetaren Linda Moestam

2012: Iskonstnären Hans Englund

2013: Jämställdhetskämpen Astrid Johansson

2014: Krögaren Simon Laiti

2015: Krögaren Petter Nyberg

2016: Skolkämpen Ingela Lindqvist

2017: Läkarna Meta Wiborgh och Mats Eliasson

2018: Hockeyspelaren Johanna Fällman

2019: Välgörenhetsorganisationen Vilda kidz

2020: Skolkämpen Pontus Johansson 

2021: Sveriges yngsta mästerkock Emma Karlsson Lohiniva

2022: Hockeyspelaren Linus Omark

2023: Hockeyspelaren Jenni Hiirikoski

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!