Det är i detaljerna det sitter.
Nu för tiden får skolan själv bestämma över maträtterna på menyn vilket "ger en annan kärlek till maten", som Mikael Jakobsson beskriver det. Till exempel byts processad mat ut.
– Jag tog bort fiskpinnarna och kör pankopanerad fisk, säger han.
Bilder på dagens lunchmeny läggs upp på sociala medier i förhoppning om att elever som kanske tänkt skippa lunchen ändå styr stegen mot matsalen.
– Jag brukar kunna sätta mig ned med ett gäng elever och fråga vilken mat de vill ha, så kanske de får in det på matsedeln. Vi kör åtta veckors matsedel, och byter ut rätter som kanske inte funkar, säger Mikael Jakobsson, 45.
Han började arbeta som kock för 27 år sedan och har bland annat jobbat på Tallkotten och Region Norrbotten innan han för drygt ett år sedan gick över till att bli köksansvarig på Örnässkolan.
I februari fick hans skolrestaurang besök av Nazuk Turdieva som vann Sveriges mästerkock 2023. Hon provsmakade skolmaten och gav omdömden.
– Jag är positivt överraskad. Stor valmöjlighet med grönsakerna framförallt. Det är välsmakande, det känns att det är hemlagat, sade Turdieva.
Mikael Jakobsson gör ingen skillnad på dem han lagar maten till.
– Jag ser eleverna som gäster, annars tänker man lite fel, säger han.
Minns du själv skolmaten från när du var ung?
– Jag åt det mesta. Vi hade en kokt fisk som jag inte åt. De hade kört den alldeles för länge, säger Mikael Jakobsson som var elev på Hertsöskolan en gång i tiden.
På torsdagen överraskades han hemma i villaträdgården på Örnäset under sol och klarblå himmel. Norrbottens-Kurirens chefredaktör och ansvarige utgivare Anton Olofsson delade ut priset Årets Luleåbo 2024 i form av blommor och en tavla över Norra hamn.
Ett ärofyllt uppdrag för en chefredaktör.
– Det har blivit en härlig tradition att få uppmärksamma personer som gör något viktigt och bra för Luleå. Dels vill vi som tidning själva bidra till att vara en sådan aktör i staden, men även lyfta fram andra. Extra fint också att det är våra läsare som utser vinnaren genom sitt engagemang, säger Anton Olofsson.
Om framtiden säger Mikael Jakobsson att "det är bara att fortsätta köra" och att ett nytt, större stekbord står på önskelistan till skolköket. Det skulle öppna möjligheterna för att göra fler maträtter.
– De tog bort stekborden förr i tiden, de körde allt i ugnen. Jag är lite emot det, för det blir inte lika gott. Du får inte stekytan på en korv som är tillagad i ugnen, säger Örnässkolans succékock och Årets Luleåbo.
Motiveringen
Mikael Jakobsson nominerades till Årets Luleåbo för sitt arbete och driv att skapa matglädje inom skolbespisningen. Det är Norrbottens-Kurirens läsare som nominerar och sedan röstar fram en vinnare.
Så här löd motiveringen:
"Skapar matglädje på Örnässkolan och visar att det går att laga näringsriktig, god och omväxlande skolmat som mättar elevernas magar varje lunch. Brinner verkligen för sitt uppdrag, vilket märks i slutresultatet och de goda omdömena som kommer från alla som besöker matsalen".