Här testar mästerkocken Örnässkolans mat: "Är chockad"

Hur smakar skolmat i Luleå? Norrbottens-Kuriren skickade ut en testpatrull för att ta reda på det – och valet föll på Örnässkolan.

"Jag älskade skolmaten", säger Sveriges Mästerkock 2023 – Nazuk Turdieva från Boden. Senast hon åt skolmat var för tio år sedan. Här ska hon testa två maträtter på Örnässkolan för Norrbottens-Kurirens räkning. "Jag är jättetaggad", säger hon.

"Jag älskade skolmaten", säger Sveriges Mästerkock 2023 – Nazuk Turdieva från Boden. Senast hon åt skolmat var för tio år sedan. Här ska hon testa två maträtter på Örnässkolan för Norrbottens-Kurirens räkning. "Jag är jättetaggad", säger hon.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-02-08 09:45

Doften av mat sprider sig över skolgården och inne i Örnässkolans restaurang är salladsbuffén uppdukad.

På menyn står kycklinggryta med curry och ris samt laktosfri pastagratäng med soltorkade tomater.

Den ska strax bedömas av vår utsända jury.

undefined
Skolmat väcker känslor och har varit ett ämne för diskussion genom tiderna. Men hur smakar skolmaten i Luleå i dag? Det ska Anders Appelgren och Nazuk Turdieva ta reda på.

Nazuk Turdieva, känd från tv-programmet Sveriges mästerkock, som hon vann 2023, anländer. Hon kan det här med mat och driver ett Instagramkonto med över 30 000 följare.

Uppdraget: äta och bedöma Örnässkolans mat tillsammans med Norrbottens-Kurirens reporter Anders Appelgren som själv gått på just den skolan en gång i tiden.

– Jag tycker det luktar gott, säger hon.

– Bra start, säger Anders Appelgren.

undefined
"Jag ser det som en utmaning. Att förändra skolmaten", säger Mikael Jakobsson om att laga mat inom skolans värld.

Det är över 30 år sedan Anders gick på Örnässkolan och 29 år sedan han åt skolmat senast. Nazuk har inte ätit skolmat sedan 2014 då hon gick ut gymnasiet.

Hon har bra minnen av skolmaten på Centralskolan i Boden.

– Deras salladsbuffé! Jag minns den än i dag, vet inte hur många sallader ... Det var helt otroligt.

– Jag minns inte så mycket salladsbord. Däremot tyckte jag nog ganska bra om skolmaten, förutom när det var potatisbullar. Då gick jag knappt in, säger Anders. 

undefined
Nazuk spanar in salladsbuffén. Hon minns själv just salladen som extra bra på den skola hon gick på i Boden.

Men det kommer fram att det fanns vissa maträtter som inte föll Nazuk i smaken. 

– Blodpudding, palt, fiskbullar. Det var grejerna jag inte gillade. Då var det mycket mackor med aromat på.

Anders tittar sig omkring i den för honom bekanta matsalen.

Kommer minnena tillbaka till dig nu?

– Ja, men det gör det ju. Absolut. Man var ju här hur mycket som helst. Jag har bara goda minnen, det var en fin skola och bra lärare.

Det är kocken Mikael Jakobssons mat som ska bedömas. Han visar upp köket där det lagas mat för 500 personer dagligen. Fyra personer jobbar där.

– Det är här det händer. Hjärtat. 

undefined
Mikael Jakobsson gick från restaurangbranschen till skolkök. "Det är roligt. Jag tar väldigt mycket inspiration från barnen, de får vara med och välja". Han drömmer om att renovera matsalen och måla om i lugnande färger.

Han har jobbat inom restaurangbranschen tidigare och började på Örnässkolan i höstas. Att skolan själv får bestämma över menyn och laga maten tycker han är bra.

– Det blir en annan kärlek till maten. Du får sätta din egen prägel på den, säger han.

– Vi lagar allting mer och mer själva och plockar bort mer av den processade maten.

Mest önskade rätterna är palt och pannkaka. Tacos är också en favorit.

undefined
Mango chutney och sambal oelek vid kanten av matbuffén gillades av juryn.

Nu är det dags att skrida till verket – och provsmaka. Juryn börjar med att närstudera salladerna medan de tar för sig.

– Salt granola, vad roligt!, säger Nazuk.

– Är det mango det här?, frågar sig Anders.

– Ja, i en sötsur sås, säger Nazuk.

– Ja, det kan jag säga, det fanns inte på 90-talet, konstaterar Anders.

Nazuk är märkbart imponerad över utbudet och ger ett första betyg redan innan hon smakat:

– Jättefint. Ser du, jättemycket färger. Picklad lök, tillför syra och sälta i maten. Det är bra. Sött med mangon här. Det är najs, säger Nazuk.

undefined
Mästerkocken fotar kycklinggrytan och lägger upp på sitt Instagramkonto innan maten avsmakas. Infallande ljus från fönstret ger en bra bild.

Och även riset får rosor av mästerkocken innan det avsmakats:

– Riset är fluffigt. Det gillar man. Man vill ha det fluffigt, säger Nazuk. 

Även Anders gillar vad han ser när han lagt upp första provrätten, kycklinggrytan, på tallriken.

– Ett väldigt gott intryck, måste jag säga. Man hoppas ju att barnen tar så här också. 

undefined
Då är juryn i arbete. Färger, upplägg, smaker och konsistens analyseras i minsta detalj av Nazuk Turdieva och Anders Appelgren.

Kycklinggrytan är upplagd på tallrikarna och juryn har tagit plats vid ett av de runda borden.

Det som ska bedömas är smaken, grönsakerna, ingredienserna, drycken, matsalens skick och om man får ta maten själv (om inte, hur mycket mat får man?). 

Får man ta maten själv:

Nazuks omdöme: "Ja, och det tycker jag är ett plus. Då får eleverna känna själva om de gillar maten".

Anders omdöme: "Det är nog plus. Jag tänker ur ett utbildningssyfte, att man får börja göra val kring mat".

Smakrikt (kycklinggrytan):

Nazuk: "Jag tycker det var jättegott. De hade kunnat salta lite mer, då hade det smakat mer av curryn. Salt är en smakbärare. Kycklingen är saftig, inte alls torr och tråkig".

Anders: "God smak. Som sagt var, lite mer salt. Men det kan man sätta dit själv. Just kycklingen kändes det som bra kvalité på. Det här känns lite mer åt det man får på restaurang".

Grönsaker:

Nazuk: "Det fanns mycket att välja på. Mycket färger. Lite sött, lite salt. Det har fått med väldigt mycket".

Anders: "Pizzasallad fanns inte när jag gick i skolan, vad jag minns. Jag tycker det är väldigt bra, det kan vara en väg in att äta mer sallad".

Ingredienser:

Nazuks: "Tycker det är kul att de har grönsaker i grytan. Olika konsistenser. Broccoli, brytbönor. Kul, att det inte bara är kyckling".

Anders: "Ja, jag gillar det. Jag gillar tuggmotstånd, grönsaker och broccoli och sådär".

Dryck:

Nazuks omdöme: "Mjölk och vatten fanns det att välja på. Vatten är bra. Jag var en sån som alltid drack vatten. Vi har gott vatten här uppe".

Anders omdöme: "Jag kör på vatten och dricker inte så mycket mjölk nu men i skolan bälgade man ju i sig mjölk".

Matsalens skick:

Nazuk: "Som man tänker sig en matsal. Jag älskar runda bord, det blir lite mer att man ser alla. Det hade kunnat vara lite mer plastblommor. Kanske lite mysigare".

Anders: "Den är helt okej. Ganska gammal. Det är klart den hade kunnat renoverats lite grann".

Kycklinggrytan föll juryn i smaken. Det är dags att ta sig an det vegetariska alternativet för dagen, pastagratäng som även är laktosfri.

– Här var det kronärtskocka, det är ju jättekul, säger Nazuk. 

– Champinjoner, soltorkade tomater, paprika, kompletterar Anders.

undefined
Vegetariskt alternativ. Laktosfri pastagratäng med soltorkade tomater, lök och paprika.

Smakrikt (pastagratäng):

Nazuk: "Jag tycker inte den smakar jättemycket i sig. Då tycker jag curryn var mycket mer smak i. Men ett bra vegetariskt alternativ. Jag tänker att det är bra för barn som är väldigt kräsna, de kan ta pasta".

Anders: "När man får någon soltorkad tomat då händer det lite mer. Överlag känns den som en ganska krämig pastarätt som jag tror många barn tycker om".

Vad skulle ni vilja ha?

– Kanske krydda upp den lite mer. Lite mer timjan, säger Nazuk.

– När man fick med ost, så gav det ganska mycket. Lite mer sälta. Det är väl tipset, att få med sig en ostbit, säger Anders. 

undefined
"Jag är chockad", säger mästerkocken om maten.

Testet är över, och Örnässkolans mat imponerar helt uppenbart.

– Har alla skolor så här? Jag blir helt chockad. Vi åkte till fel skola, det känns som att det här är för bra (skratt), säger Nazuk.

På en skala ett till fem, i skolmatsgenren, helhetsbetyget?

– För att vara skolmat, en stark fyra. Jag är positivt överraskad. Stor valmöjlighet med grönsakerna framförallt. Det är välsmakande, det känns att det är hemlagat. Väldigt roligt faktiskt. Jag tycker man känner direkt om det är halvfabrikat eller om det är lagat från grunden, säger Nazuk. 

– Jag håller med. Jag hade varit jättenöjd om jag gick på skolan och åt den här maten, säger Anders.

Kurirens reporter Anders Appelgren gick själv på Örnässkolan för över 30 år sedan och det blev en nostalgisk stund när han återvände för att äta skolmaten. "Man kan den här matsalen", säger han.
Kurirens reporter Anders Appelgren gick själv på Örnässkolan för över 30 år sedan och det blev en nostalgisk stund när han återvände för att äta skolmaten. "Man kan den här matsalen", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!