Domen: Tidspress bakom kalkugnsolyckan

I den omfattande domen mot Nordkalk slår tingsrätten fast att en oro för ekonomiskt bortfall och tidspress bidrog till olyckan, och att en säkrare metod hade kunnat undvika katastrofen.

Gustaf Seppelin Solli var själv anställd av Empower och hade inga förkunskaper om arbetsmetoden. Här i sällskap av sina föräldrar då domen släpptes.

Gustaf Seppelin Solli var själv anställd av Empower och hade inga förkunskaper om arbetsmetoden. Här i sällskap av sina föräldrar då domen släpptes.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2017-03-02 10:58

Upprinnelsen till olyckan var att ugnen strulade och producerade undermålig kalk. En leverans till storkunden SSAB hade reklamerats en tid före olyckan och situationen blev allt mer akut.

Läs mer: Gustaf: "Domen är ett skämt"

Läs mer: Nordkalk överväger överklagande

Den varma ugnen behövde därför rengöras från kalkklumpar som ansågs vara boven i dramat. Arbetare från Empower och Limab kallades in för att hjälpa till att rengöra ugnen. Under flera timmar spolades stora mängder vatten in i ugnen. En farlig metod som experter har avrått från under rättegången. Plötsligt ledde vattenansamlingarna till att ett frätande moln av kalk svepte över manskapet. Johan Löfroth avled och flera skadades, varav Gustaf Seppelin Solli allvarligt.

Tingsrätten tog intryck av vittnena och menar att det rådde ett visst mått av desperation innan olyckan. Dessutom menar tingsrätten att det fanns en säkrare arbetsmetod utan risk för liv och hälsa som var mer tidskrävande. Metoden, då ugnen kallställs helt och hållet, har använts efter olyckan och även vid andra anläggningar inom Nordkalkkoncernen vid mycket stora kalkbildningar i Ryssland och Norge.

Nordkalk har menat att metoden som användes också har använts i Finland. Men tingsrätten menar att det är oklart på vilket sätt och under vilka förhållanden metoden då har använts. När andra företag har använt metoden har det då inte rört sig om några större mängder vatten.

Metoden i förening med tidspress och oro för kostnadsbortfall låg bakom olyckan, enligt domen. Stressfaktorn är ofta en bidragande orsak till arbetsplatsolyckor, enligt Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt.

– Det ser jag i många rättsfall att man väljer den farligare vägen. Tyvärr så väljer man de farligare vägarna trots att det finns alternativ, säger hon.

Enligt Steinberg är det ofta unga och oerfarna arbetare som skadas vid arbetsplatsolyckor. Arbetsgivare och arbetsledare tänker inte alltid på att unga har en väldigt stor tillit till de vuxna och att de utgår från att arbetet inte är farligt, menar hon. Enligt arbetsmiljölagen måste arbetet anpassas, något hon saknade i domen.

– Om man är ung så kan man inte ha så mycket erfarenhet. Det måste man ta hänsyn till eftersom de inte förstår vilka risker som finns.

Läs mer: Nordkalks företagsbot bland de högsta någonsin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!