Klockan 14 i dag föll domen mot Nordkalk som företag och den dåvarande platschefen för den uppmärksammade kalkugnsolyckan i Luleå 2011.
Kammaråklagare Stig Andersson yrkade på att Nordkalk som företag skulle betala 3,5 miljoner kronor i företagsbot för dödsolyckan och alla skador den innebar. Luleå tingsrätt skalade ned beloppet till tre miljoner kronor.
Trots att boten bantades ned är beloppet stort sett till andra fall. Det menar Stig Anderssons kollega, Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund.
– Det är en av de högsta som har dömts ut, säger Christer B Jarlås.
Den högsta företagsboten dömdes ut efter dödsolyckan vid broraset på Ådalsbanan 2008 då två byggarbetare dog, två skadades allvarligt och en tredje skadades lindrigt. Då dömdes Skanska till en företagsbot på sex miljoner kronor. Nyligen dömdes Kolmården till en företagsbot på tre miljoner kronor efter att en djurskötare dödades i en vargattack.
Taket för en företagsbot ligger på 10 miljoner kronor – oavsett hur många som dör vid en arbetsplatsolycka.
– Jag förstår att många reagerar och tycker att tre miljoner kronor är ingenting. Sett ur det synsättet så är det klart att det inte är det, säger Christer B Jarlås.
Men ur juridisk synvinkel är det högt, menar Jarlås.
– Sett till det är den en förhållandevis hög företagsbot. Det är inte många – bara en handfull domar som har den företagsboten vid arbetsmiljöbrott.
Utredningen av kalkugnsolyckan har kritiserats för att den har tagit fem år att sammanställa. Men utredningar av den här typen kommer alltid att ta lång tid, menar Jarlås.
– Det har varit mycket diskussioner om att utredningen har tagit lång tid. Och den har tagit för lång tid, det är vi alla medvetna om. Men samtidigt är det så att det är bättre att ha en bra gedigen utredning som leder till en fällande dom.