– Vi är i full gång med att presentera finalisterna till priserna. Vi har tre nya priser i år och vi har flera nya medlemmar i jurygrupperna. Det är över 50 personer inblandade i juryarbetet, superkompetenta och från olika branscher, säger Terese Ahlbäck, projektledare för Luleå business awards.
I exempelvis kategorin Årets hållbarhetspris är de nominerade finalisterna hamburgerjätten Max med huvudkontor i Luleå, Hållbara Sara med över 40 000 följare på Instagram och hantverksbryggeriet Bottenvikens bryggeri.
För att kunna vinna priset ska företaget (eller verksamheten) arbeta strategiskt för hållbarhet och visa konkret handlingskraft i genomförandet. Det definieras också vad hållbarhet innebär: "långsiktighet, såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt, till exempel genom socialt ansvarstagande, energieffektivisering och miljöinnovationer".
– Att hållbara Sara kan lyftas fram i samma sammanhang som Max burgers är speciellt roligt. De har helt olika stil men jobbar ändå för samma mål; hållbarhet, säger Terese Ahlbäck.
På tisdagen genomfördes en förrättstävling på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola, deltog gjorde elever i årskurs två.
– Den som vinner det här får vara med på galan, och vara med på scenen och presentera sin förrätt, säger Terese Ahlbäck och nämner samtidigt är det 768 platser på galan.
På plats var en jury bestående av Luleåkrögare och projektledaren själv. Och förrätten som föll juryn mest i smaken var skapad av eleven Marthin Bykov, 17.
En rätt som enligt juryn har klassiska smaker men med en twist, och "kan serveras på vilken finkrog i Sverige som helst".
– Jag vill börja med att säga att vi alla i juryn har jobbat länge inom restaurangvärlden. Och de senaste åren har det kommit så många duktiga elever från det här programmet, jag är så otroligt glad för det. Så otroligt kul att se, säger krögaren Pär Eriksson, en av jurymedlemmarna.
– Jag är så otroligt förvånad och chockad att det blev jag som vann, säger Marthin Bykov, som har sin mormor och sin mamma som förebilder när det gäller matlagningen. Sin praktik gjorde han på dåvarande restaurang Arkipelag, där han lyfter Mari (Wigren) som en bra och engagerad förebild.
Nu är det även klart vem som kommer att leda galan, i slutet av maj.
– Det är Lina Hedlund från Alcazar som är moderator. Hon är en galadiscodrottning och kommer bjuda på några häftiga nummer, säger Terese Ahlbäck.
Vad vill ni har för känsla under kvällen?
– Det ska vara glammigt, glatt och superfestligt. Bubblande. Det bästa under hela kvällen är att få lyfta finalisterna. Luleå business region jobbar med att boosta näringslivet och det här är ju verkligen ett sådant tillfälle.
Finalisterna ...
Årets arbetsgivare (nytt för i år): Bastard burgers, Lindströms transport och LTU Business
Årets hållbarhetspris: Bottenvikens bryggeri, Hållbara Sara och Max burgers
Årets innovation: Remos space systems, Rocksigma och Zeomem
Årets samverkanspris (nytt för i år): Bottenvikens bryggeri, Lilla norrskenet och Mobilaris
Årets tillväxtpris: Grepit, Nordisk kompetens och Titan konstruktion
Årets varumärke: Presenteras 19 april
Det kommer även delas ut pris i kategorierna Årets kultur- och samhällsbyggnadspris, Årets företagare, Folkets förebild (nytt för i år), Luleå kommuns företagarstipendium samt Årets guldkorn.
Källa: Luleå business awards