Ölets dag: Så skapas den anrika drycken

Den tusenåriga drycken som kommer i olika färger och smaker har sin dag i dag. Men hur tillverkas den? Joakim Nilsson, vd på Bottenvikens bryggeri, delar med sig av processen. "Förr var ölen bättre än vattnet", säger han.

Joakim Nilsson bredvid jästtankarna som rymmer tusentals liter

Joakim Nilsson bredvid jästtankarna som rymmer tusentals liter

Foto: Simon Wikström

Norrbotten2021-07-21 07:00

Det ekar tomt i Bottenvikens bryggeriers lokal, stora behållare tar upp större delen av garaget. Precis som på många andra ställen är det semestertider. Joakim Nilsson tittar fram och det tar inte många sekunder innan samtalet glider in på den gyllenbruna drycken.

– Processen är som det är skrivet på en del burkar och flaskor. Malt, humle, jäst och vatten.

Ölen som sägs ha sitt ursprung i Kina har varit en del av människans liv i tusentals år. Nu bryggs den även i Norrbotten. I dag finns bryggerier på flera ställen i länet. Bottenvikens bryggeri startade 2013 och har i dag tre anställda som producerar mellan 50 000–60 000 liter per år.

undefined
Joakim Nilsson bredvid jästtankarna som rymmer tusentals liter

Hur går processen till?

– Man börjar med att krossa malt som oftast kommer från kornmalt. Det blandas sedan med varmt vatten och bildar en slags mäsk. Det ska ligga i ungefär en timma i kärlet. Stärkelsen i malten omvandlas då till socker genom enzymer. Blandningen som blir kallas vört och transporteras vidare till nästa kärl.

Vörten blandas senare med humle där den kokas. En ört som producerar ett slags pulver som tas redan på och tillsätts i processen.

– Det använder man för att få till beskan i ölen, men även för hållbarheten. Det var därför man började tillsätta örten i ölen. Humle är även antibakteriell så förut kunde ibland ölen vara bättre än vattnet då man inte alltid hade så rent som idag, så säger Joakim Nilsson.

Efter att blandningen har kylts ner och bryggningen är klar pumpas den vidare till en jästtank. Där kan blandningen ligga i veckor beroende på vilken typ av öl man vill tillverka.

Enkelt sagt kan man sortera in ölen i två grenar, överjäst och underjäst. Underjäst öl ligger längre i jästtankarna, man kyler också ner till lite lägre temperaturer. Överjäst ligger bara några veckor i tanken och temperaturen är något högre.

undefined
Trycket är en viktig del av bryggeriprocessen.

– Bryggningen tar en dag, sen tar jäsningen veckor. En ale jäser ungefär tre veckor och en lager uppemot sju veckor, säger Joakim Nilsson.

Smaken, kolsyran och alkoholhalten bestäms och justerares genom processens gång med temperatur, tryck och ingredienser.

– Man kan ändra mycket och i olika stadier. Till exempel om man lägger i humle tidigt i kokningen bidrar det mest med beska. Ju längre man väntar desto mer av dess karaktär och aromer märks av i produkten, säger Joakim Nilsson.

Idag är Joakim Nilsson mer säker i sitt bryggande. Med åren har han vågat ta ut svängarna och provat vissa saker. Ett intresse och nyfikenhet blev tillsammans med en kompanjon starten på hemmabryggarkarriären, och det blev för gott för att sluta.

– Det här drivet och passionen som startade allt är kvar. Sen är det en utmaning att omformulera det till en hållbar affärsidé där vi behåller vårat hjärta.

Bottenvikens bryggerier har valt att visa sitt hjärta och ursprung genom ingredienserna. Lingon, blåbär, granskott och glödande kol är inslag som inspirerats av länet.

undefined
Örtväxten humle ger ölen sin beska.

Många lokala ölsorter erbjuds idag på restauranger och systembolag. Men Joakim Nilsson hoppas på en utveckling och regeländring i hopp om att frigöra mindre öltillverkare ytterligare.

– Vi väntar alla på den pågående gårdsförsäljningsutredningen med en förhoppning att kunna sälja produkter direkt från produktionstaket. I dag producerar svenska småbryggerier så mycket spännande öl att det inte finns plats på systembolagets hyllor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!