Åklagaren om den misstänkte Luleåbon: "Vi kan inte väcka åtal"

Bevisen räcker inte gällande Luleåbons ena företag i penningtvättshärvan.
Därför valde åklagaren att häva kvarstadsbeslutet motsvarande 7,3 miljoner kronor.
– Vi kan inte väcka åtal mot det bolaget, säger Nina Stenberg till Kuriren.

Luleåföretagaren i 60-årsåldern är en av de huvudmisstänkta i penningtvättshärvan tillsammans med bolagets tidigare toppchef i Luleå samt den förre storägaren och styrelseordföranden Roger Åström i Piteå.

Luleåföretagaren i 60-årsåldern är en av de huvudmisstänkta i penningtvättshärvan tillsammans med bolagets tidigare toppchef i Luleå samt den förre storägaren och styrelseordföranden Roger Åström i Piteå.

Foto: PT

Luleå2025-01-22 10:15

Luleåbon i 60-årsåldern, vars ena företag försattes i konkurs förra veckan, misstänks för grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott i härvan som kopplas till entreprenad- och logistikjätten BDX.

Bolaget påstår att de har blåsts på "luftfakturor" för totalt närmare 66 miljoner kronor, varav cirka 38 miljoner kronor överfördes vidare från en av de huvudmisstänkta – tidigare storägaren Roger Åström – via hans företag till företagaren i Luleå.

Därför hade Luleå tingsrätt tidigare fattat beslut om att frysa tillgångar över 15 miljoner kronor i Luleåbons två företag men i måndags hävdes kvarstadsbeslutet gällande ett av bolagen, motsvarande 7,3 miljoner kronor. 

undefined
Toppchefen i Luleå misstänks ha blåst BDX på närmare 66 miljoner kronor i maskopi med förre styrelseordföranden Roger Åström. Foto: Arkiv

Kammaråklagare Nina Stenberg vid Ekobrottsmyndigheten förklarar varför. 

– Vi hade sett transaktioner mellan Luleåföretagarens ena bolag till det andra men av den utredning som nu har genomförts gör jag bedömningen att vi inte kan bevisa att dessa pengarna har varit misstänkta penningtvättsmedel.

Kan fler kvarstadsbeslut hävas i härvan?

– Jag har inte planerat att göra några sådana förändringar i nuläget. 

Hon betonar också att brottsmisstankarna mot Luleåföretagaren kvarstår i övrigt. 

– Men jag ser inte att vi kan väcka åtal och begära förverkanden gentemot just detta bolag. 

Mannens försvarsadvokat Lisa Länta riktar skarp kritik mot den segdragna utredningen och kvarstadsbesluten som hon menar indirekt orsakade att mannens andra företag tvingades gå i konkurs.

– Vi bedriver förundersökningen så fort som möjligt men det är en väldigt omfattande utredning med misstänkta brott under en lång tidsperiod, så därför tar det lång tid för oss. 

undefined
Luleåföretagaren i 60-årsåldern är en av de huvudmisstänkta i penningtvättshärvan tillsammans med bolagets tidigare toppchef i Luleå samt den förre storägaren och styrelseordföranden Roger Åström i Piteå.

– Och misstankarna mot en specifik person kan inte utredas separat, utan detta handlar till stora delar om samma bevisning som kopplas till alla, säger Nina Stenberg.

Därför är åklagaren inte självkritisk rörande det ändrade kvarstadsbeslutet.

– Man måste hela tiden pröva utredningen och återtagandet av brottsvinster är en viktig del av vårt arbete inom EBM. Då finns kvarstad som ett verktyg som vi ska använda oss av för att säkra medel.

Hon har ingen närmare kännedom rörande bakgrunden till konkursen i hans andra bolag. 

– Man kan bara konstatera att dess huvudsakliga verksamhet var just de transaktioner vi nu utreder. Utöver de misstänkta i vårt ärende har han inte haft andra stora affärspartners, det är därifrån hans intäkter har kommit.  

I övrigt är hon fortsatt förtegen rörande bevisläget gällande de över 900 påstådda luftfakturorna i härvan.

– Misstankarna är starka alltjämt men jag vill inte uttala mig närmare av hänsyn till förundersökningssekretessen. Vi har fortfarande personer vi ska höra och jag vill inte färga deras berättelser genom uppgifter i media. 

undefined
I Lulebohärvan friades samtliga sex misstänkta efter misstankar om "luftfakturor" motsvarande drygt 13 miljoner kronor.

Inte heller vill hon göra jämförelser med Lulebohärvan, där samtliga åtalade friades bland annat efter misstankar om just falska faktureringar. 

– Jag har ingen närmare insyn i bevisläget i det ärendet. Även om det rör sig om samma rubriceringar kan det röra sig om olika typer av ageranden. 

Ser du någon gråzon i detta ärende kring huruvida jobb har utförts eller ej?

– Jag vill inte gå in i utredningen på det sättet men rekvisitet, beviskravet, för trolöshet mot huvudman är att man ska ha orsakat huvudmannen skada, och det är det jag har att bevisa.

Åtalstiden löper ut den 17 mars.

– Vi jobbar på enligt plan och jag hoppas att vi hinner väcka åtal tills dess, säger Nina Stenberg, Ekobrottsmyndigheten. 

Såväl Luleåföretagaren som Roger Åström och BDX-chefen förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!