Luleåföretagaren i 60-årsåldern är en av sju misstänkta i den så kallade penningtvättshärvan med koppling till BDX.
Enligt BDX:s misstankar har en av deras tidigare toppchefer skapat drygt 900 fakturor för påhittade jobb utförda av storägaren och tidigare styrelseordföranden Roger Åströms två bolag i Piteå.
Totalt omfattar den misstänkta brottsligheten 66 miljoner kronor och över hälften – cirka 38 miljoner kronor – ska ha slussats vidare till Luleåföretagaren, återigen via falska fakturor.
Därför har Luleå tingsrätt sedan i våras fryst tillgångar, utrustning med mera i mannens två misstänkta företag, totalt över 15 miljoner kronor som kan antas bli täckta vid utmätning.
Han har även privat fått frysta tillgångar motsvarande två miljoner kronor.
Som en följd har Luleåföretagaren tvingats begära ett av sina företag i konkurs, ett beslut som fattades av tingsrätten i torsdags (16 januari).
Försvarsadvokat Lisa Länta kan inte närmare gå in på hur stora skulder mannen har, samtidigt som hon är mycket kritisk till att utredningen får dessa följder innan ens åtal har väckts.
– Utredningen har tagit oproportionerligt lång tid och min klient har lidit stor skada. Med besluten om kvarstaden har han inte kunnat bedriva någon verksamhet annat än i väldigt begränsad omfattning, då så mycket utrustning har varit tagen i beslag.
Företagaren misstänks på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – för grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott för sin påstådda roll i härvan.
Han har genom hela utredningen förnekat brott och advokaten menar att allting bara bygger på "vaga" misstankar.
– Det är inget brottsligt förfarande i transaktionerna, utan det är sedvanliga tjänster som min klient har utfört. Det kommer att visa sig i kommande rättegång.
Hur ställer sig din klient till att kopplas samman till den misstänkta maskopi som förre BDX-chefen ska ha haft med storägaren Roger Åström?
– Han vet inte vad de har gjort, har ingen inblandning i det. Han har inte haft anledning att misstänkta något märkligt i affärsrelationerna genom åren med Roger Åström.
Advokaten konstaterar att inget är prövat i domstol ännu och att utgångspunkten är att mannen ska frikännas.
– Men då är skadan redan skedd, nu när ett av hans företag har försatts i konkurs.
Lisa Länta utesluter därför inte att hon och hennes klient kommer att kräva stora skadestånd i en process framöver, vid eventuell friande dom.
– Inte alls omöjligt, även om vi inte har pratat om det ännu.
Samtidigt som Ekobrottsmyndigheten utreder härvan vidare tog tingsrätten i måndags (20 januari) beslut om att häva kvarstaden rörande ett av Luleåföretagarens två misstänkta företag, motsvarande 7,3 miljoner kronor.
Detta skedde efter begäran av Nina Stenberg, kammaråklagare vid EBM.
– Väldigt positivt. Min klient tog emot nyheten med stor entusiasm. Nu har han i alla fall möjlighet att bedriva den verksamheten vidare, säger advokaten.
Hur tolkar ni att tingsrätten hävde beslutet om kvarstad?
– Vi har inte fått någon närmare motivering ännu men detta kan tyda på försvagade brottsmisstankar rörande det företaget. Sen kan det också peka på att man inte längre anser att det finns risk för att min klient försöker undandra sig skadestånd och utmätning, säger Lisa Länta.
Även Roger Åström och BDX-chefen förnekar brott och åtalstiden löper ut den 17 mars.
Vi söker Nina Stenberg samt konkursförvaltare Christina Lehto för kommentarer.