I samband med diskussion i lunchrummet om hur en buss parkerats hotades en anställd av en kollega att han skulle "fixa honom" om han inte haft uniformen på sig. Hotet framfördes två gånger för att riktigt understryka allvaret bakom det.
Tio månader senare är gärningsmannen dömd för olaga hot men har hela tiden varit välkommen på jobbet. Den utsatte mannen är däremot sjukskriven på grund av traumat och stressen det innebär att behöva möta gärningsmannen igen på jobbet (kuriren.nu 30/8).
Detta är symtomatiskt för Sverige. Samma sak har kunnat ses i skola efter skola under lång tid. Offer för även den grövsta tänkbara mobbing tvingas byta skola och lämna hela sitt sociala sammanhang medan mobbarna får fortsätta som vanligt.
Det vore väl att kräva väl mycket att någon ska tvingas att byta skola bara för att de har mobbats lite, hur allvarligt är det egentligen? Så grov misshandel var det ju inte. Den hotade mannen på LLT upplever uppenbart samma sak. Han känner att de vill bli av med honom, att han är i vägen.
Tankegodset kan spåras tillbaka till 68-vänstern och har präglat stora delar av Sverige under lång tid nu. Straff hjälper inte. Det är inte individens fel att den begår dåliga handlingar. Effekten har hela tiden blivit att det är offren som straffas, om och om igen.
Att arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsmiljön hjälper tydligen inte. Jonas Vinblad von Walter är vd för kommunägda Luleå lokaltrafik och han förklarar för Kuriren att företaget har hanterat det enligt praxis. Som att det vore ett svar på frågan om man har agerat korrekt. Nu anserförvisso facket att LLT inte har hanterat fallet korrekt, men även annars vore det ett låtsassvar från Vinblad von Walter.
Det handlar inte om att inte ta ansvar för situationen utan om att inte ens erkänna den. Ett kraftigt underbetyg för vilket företag som helst, men särskilt så när det gäller ett offentligägt bolag.
Om LLT inte ens skyddar sina anställda från hot hur ska då vi andra kunna oss trygga i trafiken? Som om det inte fanns nog med saker att oroa sig för så ger LLT en bild av att det är okej att deras anställda ägnar sig åt olaga hot. Arbetsmiljön för bussförare är inte alltid den bästa, många hotfulla situationer kan uppstå och gör det också. Är LLT lika förlåtande när någon utanför företaget hotar personalen?
Signalvärdet i agerandet är allt annat än upplyftande.