Det är Charlotta Adolfsson, sektionsordförande i Kommunal i Luleå, som har varit inkopplad i fallet. Hon påpekar omgående att hon endast kan uttala sig i generella ordalag.
– Vi ställer krav på arbetsgivaren, vad har man för handlingsplaner om någonting händer på en arbetsplats. Hur man agerar efter det, säger Charlotta Adolfsson.
Men också hur arbetsgivaren säkerställer att det inte händer igen.
Fackförbundetsarbete i fall som det aktuella sker i samråd med skyddsombud och huvudskyddsombud på arbetsplatserna.
– Det är ombuden som har den lagliga rätten att ställa kraven. Men självklart efterfrågar vi efter en händelse, "vad gör ni som arbetsgivare för att säkerställa att det här inte händer igen?". Det är första frågan. Både mindre incidenter och allvarliga händelser. Det handlar om att det inte får upprepas. Så är det.
Charlotta Adolfsson konstaterar sedan att arbetsgivaren har en skyldighet att säkerställa arbetsmiljön för alla anställda. En av frågorna som har ställts till LLT är given: Vem har arbetsmiljöansvaret?
– När jag ställde frågan första gången så fick jag luddiga svar, att det nog är cheferna som är direkt över de anställda. Då sa jag att "nog" är inte ett svar jag vill ha, säger hon och fortsätter:
– Arbetsmiljön är någonting som är sekundärt för många arbetsgivare runt om i landet. Tyvärr.
Tycker du att Luleå lokaltrafik har hanterat den här frågan på ett korrekt sätt?
– Nej.