Här effektiviseras allt utom just kostnaderna

Oppositionen har onekligen en poäng i att Luleå kommun effektiviserar på ett milt uttryckt säreget sätt.

När Luleå kommun effektiviserar vet man aldrig riktigt vad som kommer att hända.

När Luleå kommun effektiviserar vet man aldrig riktigt vad som kommer att hända.

Foto: Elsa Hedlund

Ledare2024-01-31 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nog är det något märkligt över Luleå kommuns senaste effektivisering alltid. De nya lokalerna på Timmarmansgatan som flera verksamheter har flyttat till verkar uppskattas av många som arbetar där, men har knappast varit en odelad succé. Något som med fog togs upp under måndagens kommunfullmäktige.

Centerpartiets Arne Nykänen kallade under en interpellationsdebatt hyresavtalet för ofördelaktigt. Och nog finns det anledning för en sådan beskrivning. Nykänen sköt in sig på att kostnaderna för projektet har skenat, något Kuriren har skrivit om tidigare. Ombyggnaden av lokalerna var beräknad att kosta drygt 60 miljoner kronor. I slutänden blev kostnaden omkring 50 miljoner kronor mer. En imponerande felberäkning.

I sig är det inte förvånande att ett offentligt projekt går över budget. Det är snarare regel än undantag att kostnadsramar inte bara brister utan sprängs i sådana sammanhang. Ändå utgår man alltid från att så inte är fallet och blir makalöst förvånad när det ändå regelmässigt inträffar.

För kommunens del innebär det i det här fallet att hyran stuckit iväg från 15,2 till 26,7 miljoner kronor, som sedan kommer att indexeras upp. Annorlunda uttryckt har projektet gått från att innebära en besparing på fem miljoner kronor årligen, vilket var planen 2020, till en kostnadsökning på sju miljoner. 

För de här pengarna har man fått en nästan halverad lokalyta. Från 18 000 kvadratmeter till 10 000. Något majoriteten verkar framhålla som den främsta förtjänsten. Det är märkligt i sig. Rimligtvis hade man hoppats att den här flytten och omorganisationen framför allt skulle leda till en mer effektiv verksamhet, något som ju har ett värde i sig även om det är svårare att kvantifiera.

Det kan dock inte råda någon tvekan om att det är värt mer än att för sakens skull minska lokalytan. Det är inte utan att man undrar om majoriteten har tappat tron på omorganisationen. Eller om det helt enkelt bara är så att man egentligen håller med oppositionen. Avtalet blev inte lika bra som man hade tänkt.

Som Samuel Ek (KD) uttryckte saken: "Vi har alltså fått mer än hälften så mycket lokaler och vi har fått ett mycket högre pris. Det känns inte som att det var uppdraget".

Effektiviseringar i all ära. Men de bör rimligtvis syfta till endera minskade kostnader eller bättre service. Hur stora lokaler man har knappast viktigt i sig. Men det säger väl något om det rådande styret ändå.