För polishus är pengar långt ifrån viktigast

Polisen i Luleå är trångbodd, och värre ska det bli. Därför utreds möjligheten att flytta från Rättscentrum. En alltigenom ypperlig idé.

Det finns fördelar med att samla polis, kriminalvård och domstolar i samma byggnad. Men de överväger inte nackdelarna.

Det finns fördelar med att samla polis, kriminalvård och domstolar i samma byggnad. Men de överväger inte nackdelarna.

Foto: Maria Johansson

Ledare2024-02-09 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Att polisen är trångbodd är ingen nyhet. Redan för tre år sedan flyttade delar av verksamheten från Rättscentrum till Midgårdsvägen. Myndighetens tillväxt är dock nu så påtaglig att det är uppenbart att de befintliga lokalerna inte är nära att räcka till för det förestående behovet.

Därför utreds nu huruvida man ska bygga om och ut lokalerna i Rättscentrum eller om man ska bygga ett helt nytt polishus någon annanstans. Det finns goda skäl att hoppas på det senare.

Konceptet med rättscenter där polis, kriminalvård, åklagare och domstolar finns samlade är inte nytt, men det är inte heller av godo. Det finns förstås effektiviseringsvinster. En sådan är på säkerhetssidan. Det minskar behovet av transporter och därmed även risken för fritagningar.

Men effektivitet är inte allt. Ett stort problem i sammanhanget är att det för medborgarna lätt ser ut som om rättskedjan inte består av självständiga myndigheter som alla gör sina egna, prövningar utan i stället i praktiken utgör avdelningar av en och samma myndighet. Domstolarnas självständighet har rent fysiskt tidigare manifesterats just genom egna byggnader.

Det är viktigt att det inte förekommer misstankar om att fall görs upp mellan poliser, åklagare och domare under inofficiella samtal i korridorerna eller i delade lunchrum. 2014 förbjöd lagmannen Per Grevesmühl, chef för tingsrätten i Örebro, sina anställda från att luncha med poliser och åklagare i de gemensamma lokalerna.

Förtroendet för de rättsvårdande och -skipande myndigheterna är avgörande för rättsväsendets funktionalitet. Att flytta polisen till ett nytt hus på en annan plats skulle skärpa bilden av självständiga och oberoende myndigheter. Det är något som är svårt att sätta ett monetärt värde på, men det måste rimligtvis sägas vara prioriterat över kostnadseffektivitet.

Därför är det oroväckande att polisområdeschef Kenneth Vikström, som också sitter i styrgruppen som ska fatta beslutet, säger till Kuriren att de av respekt för skattebetalarna måste välja det billigaste alternativet. Det är en i grunden god utgångspunkt, men den kan inte få härska oinskränkt. Det finns värden som inte bara konkurrerar med fiskal frugalitet utan även står över den.

Medborgarnas tillit till rättsväsendets olika delars oberoende är ett sådant värde. Därför vore det en utmärkt idé om polisen inte bara får nya lokaler utan ett helt nytt hem.