Som högste ansvarig chef för polisen i Norrbotten sitter Kenneth Vikström i styrgruppen som tar inriktningsbeslutet kring vad som ska hända med polishuset.
Han vill inte föregripa processen som sker i samverkan med polisens lokalförsörjningsenhet och Specialfastigheter.
– Men i grund och botten måste vi ha respekt för att det handlar om skattepengar. Därför måste vi välja det billigaste alternativet.
Att polishuset måste moderniseras, byggas ut eller flyttas står dock klart, mot bakgrund av att personalstyrkan expanderar avsevärt i kommande år.
– Vi är redan trångbodda. Blickar vi framåt blir det också allt högre krav på lokalerna utifrån rättssäkerhet, beslagshantering, forensisk verksamhet och mycket annat. Även våra fordon blir större.
Vikström vill dock inte säga hur mycket polisen förväntas växa och uppger inte heller hur många som är anställda i länet i dag.
– Vi går aldrig ut med de siffrorna för att kriminella organisationer och andra inte ska kunna kartlägga oss. Men nationellt diskuteras att vi ska ligga mer på de europeiska nivåerna.
EU-snittet var enligt Eurostat 335 poliser per 100 000 invånare 2019-2021, medan Sveriges siffra låg runt 240 poliser.
– Vi har länge haft lägre antal poliser i förhållande till invånarna, så det är positivt om detta ändras.
Hur går det med nyrekryteringarna då?
– Vi har hyfsat stora kullar på gång nu. Förhoppningsvis håller det i sig men vi kan inte ta hand om hur stora kullar som helst, för då får inte aspiranterna en adekvat utbildning.
I grova drag kan polisen delas in i två delar – ingripandeverksamheten och utredningsverksamheten – och Vikström menar att personalen behöver växa stadigt inom båda delarna framåt 2030.
– Ingripandeverksamheten ska stärkas främst vad gäller det brottsförebyggande, där målet är att vi ska synas mer bland medborgarna. Samtidigt innebär kraven på rättssäkerhet att vi måste få betydligt fler utredare.
Inte minst bedrägeribrotten ställer nya krav.
– De brotten hänger ihop med den grova kriminaliteten och där hinner vi inte med i den utsträckning som vi skulle vilja.
Även antalet civilanställda utökas i takt med brottsutvecklingen.
– Det gäller inte minst it-brottsligheten, där vi behöver fler finansiella utredare och andra specialkompetenser. Men ekonomin är alltid en begränsning, när det gäller att rekrytera på civila sidan, säger Kenneth Vikström.