Här står krogens heliga ko: Kossa bakom namnet – gömd i garage

En ko på New Yorks gator födde idén, men efter blöta kvällar på Luleås nattklubb tvingades den dra sin kos. Här är historien bakom Holy Cow – och gömstället i ett garage på Dalbo.

I ett garage på Dalbo finns skapelsen bakom namnet på ett av stans hetaste uteställen. Men framtiden för kossan är osäker.

I ett garage på Dalbo finns skapelsen bakom namnet på ett av stans hetaste uteställen. Men framtiden för kossan är osäker.

Foto: Magnus Tosser

Nattklubb2024-05-19 19:00

En av Luleås populäraste nattklubbar kallas för "Kossan", inte så konstigt med tanke på klubbens namn. Men varifrån kommer Holy Cow?

Krögaren Henrik Gröntvedt bodde i London när han först kom i kontakt med de små porslinsfigurerna som startade allt. Den i dag 46-åriga Luleåbon började köpa på sig färgglada kossor, som från början skapats av konstnären Pascal Knapp och som ingick i välgörenhetsprojektet Cow Parade. 

– Det är fina konstverk och roliga, alla gillar ju kossor. Det finns inget ont i dem, säger Gröntvedt.

undefined
Porslinskossor i olika färger och mönster finns utplacerade på olika krogar i Luleå och Piteå. Det är inte alltid lätt att vara kreatur på stan, den här kossan står i baren på Holy Cow och har blivit omplåstrad.

När restaurang CG skulle öppna i stan hade Henrik Gröntvedt närmare 20 porslinskossor hemma i förrådet och tog med sig boskapen in i krogens inredning. 

Med jämna mellanrum köpte han på sig fler, i varierande färger och utsmyckningar, och placerade senare ut dem på CG Bar, CG Bistro i Coop Arena och Tages i Piteå. I dagsläget finns ett 40-tal kor på de olika restaurangerna.

Några har försvunnit, några har sålts till gäster och några har gått sönder.

– De har en tendens att försvinna, de är lite stöldbegärliga, konstaterar Henrik Gröntvedt.

undefined
Henrik Gröntvedt inför öppnandet av CG Bar och senare Holy Cow, 2019.

Förkärleken till nötkreatur gjorde dessutom att krögaren började planera för att köpa en ko i glasfiber – i naturlig storlek – och ställa den på Storgatan utanför CG. Inspirationen hittade Gröntvedt i New York under en resa strax innan öppnandet.

Men han fick vänta till 2019 för att drömmen skulle gå i uppfyllelse. En stor kossa köptes in, en konstnär fick uppdrag att måla den – och klubben döptes till Holy Cow. 

Vad kom först; kossan eller ägget? Namnet eller kossan?

– Det hängde ihop, kossorna har funnits med hela tiden, säger Gröntvedt.

undefined
På Holy Cow, CG Bar, Restaurang CG, CG Bistro och Tages finns ett 40-tal porslinskor utplacerade.
undefined
Ko på CG Bar.
undefined
Ko på CG Bar.
undefined
Kossor inne på CG Bar.

När nattklubben hade premiär stod kossan i blickfånget och i händelsernas centrum. Men det var inte enkelt att vara kreatur på krogen.

– Vi hittade inget bra sätt att inhägna den på, onyktra människor har en tendens att fara och kladda (skratt) ... eller hoppa upp på den i värsta fall. Vi har inte hittat något bra sätt att placera den, säger Henrik Gröntvedt.

undefined
Holy Cow har blivit "Kossan" i folkmun och i grunden ligger Henrik Gröntvedts fascination för djuret, som började kring millennieskiftet.

Det färgglada konstverket hade svårt att hitta sin plats, trots att den fick ta rollen som helig ko. Med sina två meter i längd fanns ingen bra yta – och i dag står den i ett garage på Dalbo.

– Vi var så rädda för att den skulle förstöras, det behövs en inhägnad. Den var där under premiären och sedan har vi försökt hitta olika sätt att använda den på Holy Cow. Men den är lite otymplig.

undefined
Tvåmeterskossan målades av konstnären Tony Laroy inför öppnandet av Holy Cow och kostade närmare 60 000 kronor att tillverka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!