Nu ska artisten göra eget tv-program

Musikern, producenten och podcastprofilen Per Nordmark breddar sin palett. Populära ”Nordmark pod” får i vinter sällskap av tv-serien ”Nordmark mat” där Piteåsonen lagar mat med sina gäster.

Kultur och Nöje 15 oktober 2019 14:17

Musikern, producenten och podcastprofilen Per Nordmark breddar sin palett. Populära ”Nordmark pod” får i vinter sällskap av tv-serien ”Nordmark mat” där Piteåsonen lagar mat med sina gäster.

”Nordmark pod” är uppe i hela 160 avsnitt. Artisten Anna Ternheim, komikern Nour El Refai och ex-politikern Mona Sahlin är några av alla gäster han haft. Han tar sikte på 300 avsnitt.

– Det handlar om möten. Jag tycker fortfarande att det är det finaste som finns. Det är där förändring sker. När man möts och inser att man har fel, hur surt det än är (skratt), säger Per Nordmark.

Han är lika kompromisslös som trevlig och tackar turnerandet för att han vid 43 fortfarande är nyfiken.

– Stagnation är nog det värsta jag vet. Det ger mig ångest. När man jobbar kreativt måste man inte uppfinna hjulet hela tiden, verkligen inte. Bara man har foten i dörrspringan till framtiden. Eller nuddar med tån i den där jävla dörren.

– Man är olika. En del vill äta samma mat varje dag. Jag vill inte det (skratt).

 

Apropå mat är Per Nordmark en matälskare av stora mått, med förkärlek till italienskt, mexikanskt och japanskt.

– Intresset kommer från mamma och mormor och sedan från alla år jag turnerat. Jag har alltid älskat att testa ny mat. Det är nästan ännu roligare än musik.

– Första gästen i serien är Pelle Almqvist från The Hives. Det är färdigklippt och klart. Vi ska bara bestämma oss för vilket format det ska släppas i.

Avsnitten är en kvart långa.

– Det blir någonting du aldrig sett innan. Action på hög nivå. Det är jättefint och superkul. Många av gästerna jag haft i podden hamnar i ett nytt kapitel hemma i mitt kök.

 

”Nordmark mat” kommer efter jul och är tänkt som tio avsnitt per säsong. Än är det oklart om det blir tablå-tv eller digital distribution.

– Det är så pass roligt och grovt att det är svårt att göra det på tv. Det är inte ett vanligt matlagningsprogram. Det gäller allt. Det känns jätteautentiskt.

En intervju med Per Nordmark rymmer hur många ingångar som helst på ämnet musik. Han minns inlevelsefullt hur black metal-pionjärerna Venom skakade om hans musikvärld med sin energi. Han berättar hur lokala musiker i Zimbabwe golvade honom och om en religiös kör från Nya Guinea som han nyligen upptäckt.

– Jag har själv varit intresserad av det som varit i periferin. Det är där det mest förbjudna har hänt. När jag var yngre hade jag under många år ett agg mot det kommersiella. Mycket mer än i dag. Översittarstil (skratt), vilket i dag känns sinnessjukt.

 

Han har tidigare berättat om hur han drabbades av cancer som 23-åring, hur inställningen till livet förändrades och hur han gick från blyg till social. Han blev, som han beskriver det, hungrig på livet.

– Jag hade velat vara utan cancern, men inte den inställning till vad livet är som jag fick efteråt.

Med stor lust blickar han mot 2020. Ett mångårigt samarbete med nära vännen Christian Kjellvander kommer att fortsätta. Han har producerat en ny låt med Johan Airijoki och jobbar även på en egen ep. Närmast väntar ett nytt album, ”Total trueness”, med gruppen Kriget där han är trummis.

– Det är det sjukaste vi gjort, men på ett sätt det mest sammanhållna. Det är väldigt mycket energi. Vår hårdaste skiva!

För fyra år sedan sålde han sina möbler för att han var pank. I dag kan Per Nordmark tacka nej till jobb och välja vilka han vill spela med. Han har hittat balansen mellan skivproduktioner, trummisjobb och poddandet.

– Nu känns det som om jag hittat hem.

Per Nordmark

Från: Piteå

Bor: I Stockholm

Genombrott: Som trummis i banden Fireside och Breach på 90-talet.

Yrke: Mångsysslande kreatör inom huvudsakligen musik där han ofta är trummis (med artister som Christian Kjellvander och Familjen) och/eller producent. Trummis i Kriget. Är även soloartist. Har egna podcasten ”Nordmark pod”.

Aktuell: Släpper nytt album med Kriget i november. Lanserar tv-serien ”Nordmark mat” nästa år. Har även producerat ny musik med Johan Airijoki.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa