Mexikansk tränare till Luleå: "Hoppas på ett lyft"

Själv hade hon en karriär som semi-professionell spelare. Nu tar Alejandra Hernandes Quiroz över som chefstränare i Luleå Tennisklubb.

Talangen Maria Fernanda Morales Vazquez har fått en ny tränare i Luleå TK.

Talangen Maria Fernanda Morales Vazquez har fått en ny tränare i Luleå TK.

Foto: Jesper Sandberg

Tennis2019-02-20 10:29

Sedan en månad tillbaka har den 40-åriga mexikanskan Alejandra Hernandes Quiroz arbetat för klubben som chefstränare.

Anställningsavtalet är skrivet för hela 2019 och klubben är nöjd med sin förstärkning.

I Luleå TK:s styrelse sitter Lizette Vazquez och Homero Morales som ursprungligen kommer från Mexiko, men som sedan många år tillbaka bor och verkar i Luleå. Via deras kontakter fick man upp ögonen för Alejandra Hernandes Quiroz.

– Tennisen har en tradition av att ha anställda tränare som är professionella. Då föll valet på Alejandra, säger ordföranden Jerry Blomberg och fortsätter:

– Hon hade en karriär som semiprofesionell spelade. Hon var inte på WTA-touren, men på ITF-touren som är under den. Nu är det några år sedan.

Som junior hade hon 43–29 i matcher på ITF-touren i singel och 54–19 i dubbel. Klubbens förhoppning är att hon nu ska vidareutveckla deras unga talanger.

– Hon kommer träna seniorer också, exempelvis gubbar som mig som marginellt vill förbättra sin forehand – men framförallt ska hon lyfta juniorverksamheten. Vi hoppas få ett flöde där de allra minsta som är med på våra så kallade "söndagsgrupper" kan kliva upp till veckoträningar och så vill vi få ungdomar mer intresserade av att tävla. Där har vi sett en utmaning att många inte vågar ta steget.

Just tävlandet är något som har minskat i alla tennisklubbar i Sverige, menar Jerry Blomberg. En av Luleå TK:s stora framtidshopp, som är ute på ITF-touren och gör sig ett namn, är mexikanskan Maria Fernanda Morales Vazquez som Sporten skrev om i somras. Men i övrigt har det varit ett fallande intresse.

– Vi ser gärna att fler vill satsa på att tävla i olika sammanhang. Det kan vara lokala eller regionala tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!