Med Europa som skådeplats

Som 7-åring damp hon ner i Luleå från 20-miljonersstaden Mexico City. Nu är tennisspelaren Maria Fernanda Morales Vazquez 15 år och har Europa som skådeplats.

Full sving.

Full sving.

Foto: Jesper Sandberg

Tennis2018-07-04 19:30

Maria Fernanda Morales Vazquez föddes 2002 i Mexico City. Ibland säger man att idrottare föds in i sin sport, att man har idrotten i modersmjölken. Och är det här är en beskrivelse som stämmer väl överrens med Morales Vazquez.

– Jag satt ofta och lekte med gruset på banorna när mina föräldrar spelade, Jag fick tennisen genom dem, de har alltid spelat. Men vid 4 års ålder så började jag själv ta tag i racketen och spela, säger 15-åringen.

Sporten träffar Morales Vazquez på en restaurang i Luleå strax efter lunchtid. En restaurang där pappan, Homero Morales, spenderar sina arbetsdagar. Lunchruschen har lagt sig och lokalen tom på andra gäster.

Det var alltså i Mexico City som talangen blev introducerad till tennisen, men det var först på andra sidan jordklotet, i Luleå, som Morales Vazquez som hon började utveckla sitt spel.

För som 7-åring hände en minst sagt omvälvande förändring för familjen från den gigantiska världsstaden Mexico City.

Allt började med att pappan, Homero Morales fick ett jobberbjudande som kock på en restaurang i Luleå av en bekant till familjen.

– I början visste jag inte riktigt att vi verkligen skulle flytta hit, pappa skulle först komma hit och kolla och känna av lite. Det kändes mer som att vi skulle åka på semester, så det var ju kul, berättar Maria Fernanda Morales Vazquez.

Det hon inte visste, var att semestern skulle bli långvarig. Än i dag familjen kvar i Luleå.

För väl på plats här tackade pappan ja till jobberbjudandet och familjen flyttade permanent till Luleå.

– Det är ju en ganska stor skillnad faktiskt. Det var både spännande men samtidigt lite tråkigt, man saknade ju sakerna som man har växt upp med, maten, värmen och allt annat, säger Morales Vazquez.

Väl på plats i Luleå tog familjen kontakt med Luleå Tennisklubb. Den då 7-åriga nyinflyttade tennisälskaren låg inte på latsidan, trots den stora omställningen med flytt över hela jordklotet.

– Jag började med sommarskola och söndagsträningar men efter bara några månader här började jag spela i en grupp, säger hon.

Nu har Morales Vazquez hunnit bli 15 år. Och satsningen på tennisen har blivit allt mer seriös. Vilket märks på antal träningstimmar.

– Är det under tävlingssäsong så försöker jag träna mellan 18-20 timmar i veckan. Två pass om dagen, men det är inte 20 timmar tennis, det hade blivit för mycket. Jag försöker gymma och simma också för att inte åka på skador, förklarar hon.

De sista åren har den seriösa satsningen även visat ge resultat på tävlingar. Inte bara nationellt.

– Jag tävlar inte så mycket i Sverige utan mest utomlands i turneringar med prispengar. Jag har spelat fyra 15 000 dollars- och en 25 000 dollars-turnering.

Tennistalangen är trots sin ringa ålder berest och världsvan. Tävlandet internationellt har inneburit att hon varit i länder som Frankrike, Nederländerna, Schweiz, Finland, Norge, Ungern, Portugal och Turkiet.

Oj, Hinner du med skolan emellanåt?

– Ja, självklart. Jag har varit borta med tennisen ganska mycket den sista månaden nu innan avslutningen, men jag fick väldigt bra betyg ändå.

15-åringen har precis gått ut årskurs 9, och börjar gymnasiet till hösten. Men något tennisgymnasium kommer hon inte att var en del av.

– Jag känner inte att tennisgymnasium skulle ge mig det jag vill få ut. Jag vill behålla min tränare som jag har nu, och det är ju min pappa. Det har funkat väldigt bra.

Dessutom tar Morales Vazquez hjälp av två andra tränare. Tennistränaren från Piteå TK, Magnus Öhrvall och fystränaren Petter Pettersson, som annars ingår i Luleå Hockeys ledarstab.

Tillbaka till tennisen och tävlandet. Maria Fernanda Morales Vazquez, har alltså börjar vara med i rankingtävlingar internationellt. Där möter hon damer från hela världen. Hon är med i seniorklassen så motståndet kan skifta, både i kvalité och ålder.

– I min senaste match mötte jag en tjej som är 26 år. Det kan vara motståndare från 14 år och upp till de i 30-årsåldern.

På damsidan i tennis brukar spelare slå igenom redan i tidig ålder, något 15-åringen är medveten om, men ändå kan hantera på ett vuxet sätt.

När kommer du vara som bäst?

– Jag vet inte riktigt. Mitt mål är att helst vara rankad topp 100 i världen innan jag fyllt 18 år. Hittills har jag inte fått in så mycket ranking, men det har gått bra.

Och nu när bollen är i luften, på tävlingar ute i Europa, är siktet inställt.

– Nu har jag börjat satsa mer och kommer förhoppningsvis klättra på rankingen innan året är slut.

Hur finansierar du resandet?

– Det är mina föräldrar som håller i ekonomin. Jag har en sponsor som gör att jag får halva priset på racketar och annan utrustning, så det är ju bra. Men resorna får vi stå för, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker hitta andra sponsorer men det beror lite på hur det går i tävlingarna. Men eftersom det har börjat gå bättre nu så antar jag att det kommer bli fler sponsorer.

Den kortsiktiga målsättningen är alltså att vara topp 100 innan hon fyllt 18 år. Men med den långsiktiga målsättningen vill hon nå oanade höjder.

– Det har alltid varit drömmen att bli nummer ett i världen, men det drömmer de flesta tennisspelare om. Men topp tio skulle ju vara jättebra.

hemma i Luleå är grussäsongen bara runt tre månader kort på grund av klimatet. Gruset är ett underlag hon trivs på men hon gillar även att spela inomhus där det snabba spelet passar hennes spelstil.

– Jag är väldigt aggressiv. Jag vill inte vänta in motståndarens misstag, jag vill helst avgöra bollen. Ibland kan jag bli lite ivrig och försöker avgöra för fort, förklarar hon.

Det är inte vilka tävlingar som helst hon har en dröm att vinna.

– Helst skulle jag vilja vinna en Grand Slam-tävling. Att få vinna en av de tävlingarna hade varit stort, säger hon.

Maria Fernanda Morales Vazquez vet såklart att hennes målsättning kommer vara svår att nå. Men samtidigt har hon en övertygelse om att hon har ett verktyg som gör det möjligt, nämligen hennes mexikanska mentalitet.

– Vill man verkligen göra något i Mexiko så måste man kämpa för det. Även fast jag har bott i Sverige i åtta år nu så har jag ändå kvar mentaliteten där ifrån, säger hon, och fortsätter:

– Mina föräldrar har alltid kämpat för att vi ska få det bra och jag vill kunna kämpa lika hårt som dem. Just nu för mig, att jag ska få det bra i framtiden.

Att hon har Serena Williams som en stor förebild är därför självklart. Williams har en liknande bakgrund och tog sig till toppen den hårda vägen. Amerikanskan lärde sig spela tennis på banor som fanns runt hörnet där hon bodde, inte på någon stor och dyr akademi.

– Hon är en förebild eftersom hon har fått kämpa så hårt för att komma dit hon är nu. Det är så jag också vill göra, kämpa hårt och inte tro att man ska få något gratis, säger 15-åringen.

En annan förebild är Maria Sharapova, men där är det spelstilen som Morales Vazquez framförallt vill efterlikna.

Morales Vazquez vill kunna leva på tennisen så småningom. Men att tappa fotfästet, och bara rikta in sig på det, den fällan vill hon inte gå i.

– Jag vill också plugga vidare till att bli veterinär. Det är också en stor dröm jag har. Men såklart, tennisen kommer först.

Tyvärr är Maria Fernanda Morales Vazquez ganska ensam här uppe i Norrland att spela tennis. Det är så långt som ner till Gävle det finns tjejer i samma ålder och i samma klass som henne.

– Det är ju nästan inte några ungdomar som tävlar alls här uppe. Det vore så klart bra om fler ville börja spela, säger hon.

När Sporten träffar Maria Fernanda Morales Vazquez är det några dagar till midsommarafton. Veckan efter är det planerat att 15-åringen ska ge sig ut på turné, oklart vilket land dock.

– Jag är anmäld till fem olika tävlingar, så det blir att åka till någon av dem. Vi får se, säger hon.

Lägg namnet Maria Fernanda Morales Vazquez på minnet.

Namn: Maria Fernanda Morales Vazquez

Ålder: 15 år

Klubb: Luleå TK

Familj: Pappa Homero Morales, mamma Lizette Vazquez, lillesyster Mariana Morales.

Målsättning: Topp 100 i världen innan hon fyllt 18 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om