NFF-ordföranden slår fast – länslagen ska finnas kvar

Från Norrbottens Fotbollförbunds håll ser man fler fördelar än nackdelar med att ha distriktslag för ungdomarna. Det finns inga planer på att slopa länslagen i framtiden.

Robert Lindström, ordföranden i Norrbottens Fotbollförbund, är säker på sin sak – distriktslagen på ungdomssidan ska finnas kvar.

Robert Lindström, ordföranden i Norrbottens Fotbollförbund, är säker på sin sak – distriktslagen på ungdomssidan ska finnas kvar.

Foto: Norr Media/Montage

Föreningsliv2023-02-16 07:30

Per Jensen, distriksförbundskapten för pojkar födda 2006, ifrågasätter distriktlagens fortsatta existens med frågeställningen "För vem finns det?".

Sverker Johansson, tränare för Gällivare SK:s pojkar 07, som under säsongen som gått har haft med fem spelare i Norrbottens distriktslag, har berättat om hur lagsammanhållningen har blivit sämre och sämre kopplat till när länslagsuttagningar kom in i bilden.

Det vi vet är att selektering inom ungdomsidrott berör många. Föreningar, spelare, ledare och föräldrar får hantera besvikna ungdomar från när de är 14–15 år gamla när de första länslagsuttagningarna genomförs.

Robert Lindström, ordförande i NFF, har tagit del av Jensens åsikter i vårt reportage och har förståelse för att det blossat upp en debatt. Men ordföranden är säker på sin sak, Norrbotten kommer fortsätta med länslagen.

– Min personliga åsikt är att länslagen ska finnas kvar. Det är ju något man ser upp till som ungdom, och känslan för våra ungdomar ska vara att de vill dra på sig den röda tröjan och spela för Norrbotten, säger Lindström.

Han är även noga med att påpeka att inför den första uttagningen så får alla ungdomar chansen att visa upp sig.

– Vi har öppna träningar från det man är 14 år på de första lägren på hösten där pojkarna brukar hålla till i Alvik och tjejerna i Storfors. Där får de som vill komma och våra instruktörer får se på en massa spelare, det brukar ju vara över 100 spelare både på pojk- och på flicksidan, säger han och fortsätter:

– Jag tycker vi har en bra verksamhet där man börjar med frivillighet och sedan när ungdomarna är 15 år blir det uttagning. Eftersom vi här uppe inte har akademier som de allsvenska- och superettanlagen har behöver vi ha en verksamhet för dem som älskar fotboll och vill gå vidare med sin talangutveckling.

Sammanlagt visar alltså runt 200 14-åringar intresse för att bli uttagna till länslagen. När distriktslagen sommaren efter tas ut till Junselelägret består trupperna av 20 utespelare och två målvakter.

Det innebär att 44 av de totalt 200 spelare får dra på sig Norrbottens matchtröja medan över 150 ungdomar får hantera besvikelsen i sitt första möte med selektering.

Efter NFF:s uttagning är det sedan upp till ledare i föreningar och föräldrar ute i länet att ta hand om vad som händer i selekteringens bakvatten.

– Det kommer alltid finnas "late bloomers" och det är bara hoppas att de fortsätter att träna och knyta näven även fast de inte kommer med i länslaget. Vi som fotbollförbund måste se till att ge dem förutsättningar att träna och spela fotboll året runt.

Sådana här ämnen bör ju ingå i NFF:s ledarutbildning?

– Det håller jag med dig om. Utbildningen ska inte bara ha innehåll om vår specifika idrott, det vill säga fotbollsläran. Våra utbildningar ska även handla om vad bra ledarskap innebär. Det är något vi diskuterar att gå vidare med att få med den delen i utbildningen också, säger NFF-ordföranden.

NFF jobbar även aktivt för att ha distriktsförbundskaptener där det inte ska uppstå jävsituationer.

– Vi försöker jobba med att i så stor utsträckning som möjligt ha ledare som inte har föräldraskap eller liknande koppling.

Får ni på förbundet några signaler från föreningarna angående länslagen?

– Vi har inte hört något, förutom nu när Per (Jensen) uttalade sig i artikeln. Det är egentligen nu vi har hört det första gången och det kommit upp på agendan.

När det gäller Gällivare SK:s dilemma med att så många spelare från både flick- och pojklaget, kommer välja gymnasiestudier (NIU) på annan ort anser Lindström att det inte finns så mycket att göra något åt.

– De är ju i den åldern där de ska välja vad de vill med sin egen utveckling och utbildning. Sedan finns ju inte träningsförutsättningarna där uppe. Det är ju ett eget val de gör och upp till var och en att bestämma över sin egen utbildning.

– Tyvärr lämnar ju de riktigt duktiga talangerna länet, ibland redan innan de gått ut årskurs nio. Jag kan tycka att det är lite tragiskt att de sticker så tidigt, vi vill ju behålla dem i länet.

Skåne, Halland och Västergötland valde för några år sedan att bojkotta utvecklingslägret (f.d. elitlägret) i Halmstad och inte skicka något distriktslag dit. Deras motivering var att man pekade på att forskningen inte stödjer selektering av talanger i så tidig ålder.

SvFF:s motåtgärd var då att ta makten från distrikten och från centralt håll stå för uttagningen i till respektive distrikt för de tre länslagen till Halmstadlägret.

– Det är inte så konstigt. Om vi tittar på Skåne så har de väl sex, sju stycken akademier och det går inte att jämföra med oss här uppe. Både med förutsättningar tack vare klimatet, antal föreningar och utövare, säger Lindström.

Under fredagen publicerar vi en artikel om hur fotbollsdistriktet Skåne tänker angående länslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!