Den 11 april varslade Vårdförbundet om en övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad. 2 000 anställda inom Region Norrbotten berörs av blockaden som träder i kraft under morgondagen den 25:e april.
– Jag har inte hört några nya bud från SKR till Vårdförbundet. Så jag räknar med att konflikten inträder imorgon klockan 16. Om inget kommer ut som förbundet kan acceptera, säger Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, under onsdag eftermiddag.
Lindblad menar att det rent teoretiskt skulle kunna få följder för vården men betonar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att verksamheten ska kunna fungera.
– Det är ju en rent organisatorisk fråga för arbetsgivaren. De har haft två veckor på sig för att ställa om verksamheten. Det här handlar om att vi går hem efter att vår arbetsdag är slut och inte arbetar övertid och mertid. Arbetsgivaren ska organisera arbetet utan övertid och mertid. Som det är idag så bygger hälso- och sjukvården på att det är övertidsarbete.
Kommunikationen från Region Norrbotten har inte heller varit särskilt återkommande, enligt Lindblad.
– Vi har haft en varseltolkning med Region Norrbotten som arbetsgivare, men sen har det varit tyst. Så vad de har gjort för att ställa om verksamheten kan inte jag svara på.
Elisabeth Lindblad betonar att syftet med blockaden är att rädda vården, som enligt henne inte kan vara uppbyggd på att anställda ska arbeta övertid och mertid.
– Man pratar i flera regioner om en samhällsfara för att våra medlemmar inte arbetar övertid och mertid men då är ju vården redan nu samhällsfarlig. Det här gör vi ju för att rädda vården.
Hon lyfter också fram den stora andelen av förbundets medlemmar som sagt sig överväga att lämna yrket på grund av den höga belastningen.
– 40 procent av våra unga medlemmar funderar på att lämna yrket för att man inte orkar arbeta under de här förutsättningarna.
Från Regionens sida hänvisar Regiondirektör Ulrika Sundquist, som är på tjänsteresa, till HR-direktör Henrik Söderström.
Söderström menar att man hoppas att en överenskommelse ska kunna nås centralt, men betonar att en stor del av vården i länet sker på ordinarie arbetstid och inte påverkas av blockaden.
– Majoriteten av den vård som Region Norrbotten bedriver gör vi på planerad arbetstid. Så det mesta i vården kommer att fortsätta att fungera som vanligt. Där vi ser störst påverkan är områden eller verksamheter som har en stor andel jour och beredskap. Där tittar vi lite extra på hur vi ska kunna lösa det på ett bra sätt.
Enligt Söderström har man också försökt hitta alternativa lösningar.
– Förberedelser har pågått inom hela regionen ute i våra verksamheter. Där man bedömt att de varslade åtgärder får större påverkan har man gjort riskbedömningar för att kunna kartlägga vilka funktioner och arbetsuppgifter som blir påverkade och bedöma om det finns alternativa lösningar.
Om blockaden infaller är det dock sannolikt den planerade vården som drabbas först.
– Självklart gör vi vårt yttersta för att undvika att blockaden drabbar medborgare och patienter. Däremot kan vi inte utesluta att Vårdförbundets stridsåtgärder tvingar oss till prioriteringar. Då kommer det framförallt att vara den planerade vården.
HR-direktören menar dock att man som medborgare inte ska behöva anpassa sig i sin kontakt med vården.
– Uppmaningen är att fortsätta att söka vård som vanligt. Oavsett om man har akuta besvär eller inte, säger Söderström.