LÄS MER:Laxdöd även i Kalix älv: "Mycket oroväckande"
LÄS MER:Laxdöden: Giftlarm i Torneälven
2014 och 2015 bredde laxdöden ut sig över Torne älv. Till 2016, när den mystiska sjukdomen fortsatte att spridas, fick Statens veterinärmedicinska anstalt därför medel för att göra en större studie över laxens sjukdomsbild. Även 2018 fick man nya medel för att fortsätta studien.
2019 ska det enligt SVA ha rapporterats in fler döda eller sjuka laxar än någonsin tidigare. Men i år har man inte tagit några prover. Resurserna finns inte.
– Vi får inte kontinuerliga anslag för att jobba med vildfisken. 2019 har vi inte haft resurser för akut provtagning och analys för laxhälsan. Det är en stor apparat med provtagning så man måste planera det innan säsongen sätter igång och det smällde ju till med döda laxar i Torne älv först när sommaren hade börjat, säger Charlotte Axén, statsveterinär vid SVA.
Enligt Axén fick man in 101 sjukdomsrapporter mellan maj och november 2016. I år har det hittills kommit in över 120 rapporter från Torne älv och totalt 182 i hela länet.
– Laxen som vi provtog i fjol såg fin ut och det var ingen katastrofsituation som det är i år.
Katastrof?
– Ja, det kanske jag inte ska säga för att skrämma upp folk. Men det ser inte bra ut. Det är en värre situation än det har varit på flera år. Katastrof är det om det återupprepas år efter år och beståndet börjar utarmas, säger Charlotte Axén.
Till år 2020 kommer SVA få anslag, säger Axén. Det är däremot oklart ur mycket man kan satsa på att mota laxdöden.