Läs mer: "Faktiskt mer exotiskt än vad vi tror"
Luleå skärgård har med sina 1312 öar länge varit ett populärt utflyktsmål. Men först på senare år har turister och personer som inte har haft tillgång till båt i större utsträckning börjat upptäcka stadens unika skärgårdsliv. Kommunen lägger i dag sammanlagt 4,2 miljoner på skärgårdstrafiken ut till öarna, 2010 ökade anslaget med en miljon kronor.
– Skärgården är en otrolig pärla. Den är utvecklad till viss del med stugor, skärgårdstrafik och anläggningar som lockar folk. Men man kan jobba så väldigt mycket mer med den, den har absolut inte nått upp till sin fulla potential, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef vid Luleå kommun.
Frågan om skärgårdens utveckling kommer också att lyftas politiskt. Under slutet av året kommer Kommunfullmäktige att fatta beslut om direktiv för hur en utvecklingsplan gällande skärgården ska tas fram. Olika projektgrupper ska därefter arbeta fram ett gemensamt underlag för hur skärgården ska bli bättre. Då gäller det allt från boende till transporter och andra kommunala tjänster.
– Det visar tydligt att man tycker att skärgården är viktig. I utvecklingsplanen ska också mer mjuka värden finnas med, som aktiviteter och mötesplatser. Till skillnad mot en vanlig översiktsplan, säger Helén Wiklund Wårell.
Personer som vill starta upp en verksamhet i skärgården stöter många gånger på patrull. Regler och riktlinjer som strandskydd ställer till det för vissa. Utvecklingsplanen är också tänkt att belysa vilka hinder som finns i dag och hur man kan tänkas underlätta för de som vill satsa i skärgården, menar Wiklund Wårell. Att fokusera på att underlätta framtida satsningar i skärgården tror hon är viktigt.
– Vi kan göra långt ifrån allt, men vi ska vara en tydlig part. Vi behöver fler intressenter, för om skärgården ska utvecklas så kan inte kommunen bygga. Det måste ske en samverkan mellan entreprenörer och de som bor ute på öarna.
Lars Mandahl, turistinformatör vid Luleå turistbyrå, tror att turbåtarna ut till öarna är viktiga – och en förutsättning för skärgårdens fortsatta utveckling. Och enligt honom har stora framsteg har tagits sedan millennieskiftet.
– Det har absolut hänt mycket. Tillgängligheten för en person utan båt att ta sig ut och övernatta i skärgården har blivit mycket bättre, säger han.
Här kan du läsa tidigare artiklar om skärgården som har publicerats i Kuriren.
Tidigare artikelserie:
Därför älskar vi vår vackra skärgård
Krönika: