Kommunen låter sjöbodarna stå kvar: "Pittoreska"

De är inredda med kök, hygienutrymmen, braskaminer och har indraget vatten. Varken bygglov eller strandsskyddsdispens har sökts för att omvandla sjöbodarna i Kängsö hamn till fritidsboende. Nu lämnar kommunen ärendet– utan åtgärd.

"Ett klassiskt utrivningsärende", enligt experten Giedre Jirvell. Men sjöbodarna i Kängsön får fortsätta användas som fritidsboende, enligt kommunen.

"Ett klassiskt utrivningsärende", enligt experten Giedre Jirvell. Men sjöbodarna i Kängsön får fortsätta användas som fritidsboende, enligt kommunen.

Foto: Linda Kask

Råneå2023-07-14 07:00

I början av 2021 publicerades artikelserien Båthusen blev semesterparadis. Den visade hur flera av de 15 sjöbodar som ligger alldeles vid vattnet i Kängsö hamn i själva verket nyttjades som fritidsboenden. En genomgång av gamla bygglov och andra handlingar i ärendet visade att sjöbodarna placerades under förutsättningen att de skulle vara just sjöbodar och fungerar som förvaring för båtar. De levererades oinredda. 

Bygglov och strandskyddsdispenser söktes av Råneå båtklubb som äger marken. Kommunen beviljade med motiveringen att "sjöbodar är ett inslag som passar väl in i en båthamn". 

Flera kommunala tjänstemän konstaterade i samband med granskningen att en sjöbod är en byggnad för förvaring. Miljöjuristen Giedre Jirvell har medverkat i flera utredningar på uppdrag av regeringen. Hon har en bakgrund inom bland annat Miljödepartementet, Socialdepartementet och Mark- och miljödomstolen och slog fast att ärendet med sjöbodarna i Kängsön var "ett klassiskt utrivningsärende". 

– En sjöbod får inte vara inredd med kök, sängar, duschutrymme, braskamin eller förses med indraget vatten eller avlopp, sade hon då.

Hon fann, efter en genomgång av vårt material, att det saknas skäl för ändrad användning av de aktuella sjöbodarna och fann det uppenbart att åtgärderna var i strid med strandskyddets syften. 

– Miljö- och byggnadsnämnden i Luleå kommun bör förelägga ägarna om utrivning av den olovligen installerade inredningen. Vid ansökan om dispens i efterhand bör nämnden, utifrån befintligt underlag, besluta om nekad dispens till ändrad användning av byggnaderna, konstaterade Giedre Jirvell. 

I samband med våra publiceringar lovade miljö- och byggnadsnämndens dåvarande ordförande, Socialdemokraten Maritha Meethz att det skulle göras en ordentlig utredning av sjöbodarna i Kängsön, 22 år efter att den första sjöboden började omvandlas till något som mer liknar ett fritidsboende.

 Två och ett halvt år senare har nu nämnden fattat beslut: Sjöbodarna får vara kvar i sitt nuvarande skick och användas såsom de hittills har gjort. "Det går inte att bestämma någon fast gräns för när en sjöbod är inredd på så sätt att den övergår från att vara en sjöbod till användning för ett väsentligen annat ändamål, exempelvis fritidsboende", står det i beslutsmotiveringen. 

Nämnden bygger också sitt beslut på att sjöbodarna har karaktären av sjöbod "med sin småskalighet och pittoreska utformning". Någon dispens krävs inte, anser nämnden. Bedömningen är också att "nuvarande användning av sjöbodarna i Kängsön tillför området en kvalitet och trygghet som ger Råneå och Kängsön en attraktivitet som kommunen vill se".

Miljö- och byggnadsnämnden anser i motsats till rättsexperten Giedre Jirvell att lagen inte alls är tydlig kring hur sjöbodar får användas och att användningsområdet varierar stort över hela landet. "Vissa används som förråd, vissa för båtliv och fiske, vissa för båtliv och fiske med viss övernattning".

I samband med granskningen framkom det att några av ägarna övernattade i sina sjöbodar 20-60 dygn per år. Det framkom också att några av dem ägdes av då högt uppsatta kommunala chefer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!