Ordföranden lovar ordentlig utredning av sjöbodarna

22 år efter att den första sjöboden började omvandlas till fritidshus ska kommunen ta ett helhetsgrepp på ärendet. Det lovar miljö- och byggnadsnämndens ordförande, Maritha Meethz.

Maritha Meetz är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. "Jag ser fram emot en ordentlig genomlysning", säger hon om ärendet med sjöbodarna i Kängsön.

Maritha Meetz är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. "Jag ser fram emot en ordentlig genomlysning", säger hon om ärendet med sjöbodarna i Kängsön.

Foto: Anna Isaksson

Råneå2021-02-06 07:00

Socialdemokraten Maritha Meethz tillträdde som nämndsordförande i januari 2019 och har inte närmare känt till hur sjöbodarna intill hamnen används. Hon har däremot hört talas om att vissa av dem snarare fungerar som fritidshus. 

– Jag har fått någon indikation från en Råneåbo, men har inte vetat vilken omfattning det har rört sig om. Därför har jag nu, i november–december, riktat ett budskap till tjänstesektorn att det måste tas ett helhetsgrepp på detta. 

Det var i november förra året som Norr Media kontaktade kommunen och började ställa frågor i ärendet. Vid den tidpunkten pågick ingen aktiv utredning av ärendet, trots att det bland annat genom dokument som lämnats in till kommunen och ägarnas egna redogörelser fanns kännedom om hur en del av sjöbodarna användes. Enligt Maritha Meethz kommer utredningen av vad som skett med sjöbodarna i hamnen nu att prioriteras. 

Varför har det inte gjorts tidigare? Situationen var ju känd, inte minst sedan inspektionen av hanteringen av avloppsvatten?

– Det handlar ju om mina företrädare då, jag har inte kännedom om hur de har agerat. Utredningen kommer att vara tidskrävande och behöva omfattande insatser, det är en komplicerad process. Därför måste vi ta tag i det här nu. Det är många ärenden som trängs om tid och resurser. 

Av tidigare publiceringar har det framgått att kommunen saknar resurser att själva söka upp byggen som kan ha tillkommit på otillåtet sätt. Kommunen agerar när det kommer in anmälningar och bedömningen blir att det krävs en tillsyn, förklarar Maritha Meethz. 

– Det är en stor kommun. Det viktigaste nu är att vi får rätsida på det här, oavsett historiken bakåt. Sedan kan man givetvis ha funderingar runt i kring allt som har skett.

Hur ska utredningen göras?

– Det blir ju tjänstepersoner som kommer att jobba med den, det är professionen som har kunskap om lagstiftningen och vilka regler som gäller. 

Även om Maritha Meethz är positiv till en utveckling av hamnområdet, påpekar hon att den inte får leda till att allmänheten stängs ute. Lagar och regler ska följas, anser hon.

– Det är jättesvårt att titta bakåt och veta exakt vad som har hänt, men det kan ju vara så att någon av ägarna har börjat göra förändringar. Sedan har andra följt efter. Utveckling av skärgården ska vi ha, men den får inte ske utan eftertanke. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!